Viranomainen kumosi Ylen päätöksen: Huume­maailmasta kertovaa Lost Boys -dokumenttia ei saa näyttää alaikäisille

Yle laski dokumentin ikärajan K-16:sta vedoten ääniraidan muutokseen. Matalampi ikäraja mahdollisti dokumentin laittamisen Areena-palveluun, jossa se ehti saada 500 000 käynnistystä.

dokumenttielokuvat
Teksti
Matti Rämö

Kuvaohjelmien ikärajoista vastaava viranomainen kumosi Yleisradion Lost Boys -dokumentille antaman K-16-ikärajan. Ylen dokumentista esittämän version ikäraja on jatkossa K-18.

Päätöksen myötä Yle poisti Lost Boysin Ylen Areena-palvelusta, jossa ei esitetä alle 18-vuotiailta kiellettyä sisältöä. Ennen poistamista dokumentti oli käynnistetty Areenassa yli 500 000 kertaa. Luku on dokumentille poikkeuksellisen suuri.

Joonas Neuvosen ja Sadri Cetinkayan ohjaama dokumentti kuvaa suomalaismiesten huumeidentäyteistä matkaa Kaakkois-Aasiaan. Elokuvassa on runsaasti huumeidenkäyttöä. Ikärajaluokittelussa on korostettu elokuvan ahdistavuutta.

”Lost Boys-dokumentin ikärajaa 18 perustelee erittäin voimakas ahdistavuus. Haitallinen sisältö on aitoa ongelmattomana tai ihannoiden esitettyä itseä tai muita vahingoittavaa, vakavasti henkeä uhkaavaa ja hengenvaarallista käyttäytymistä. Dokumentaarisen sisällön ahdistavuus arvioidaan lasten ja nuorten kehitykselle fiktiivisiä sisältöjä haitallisemmaksi”, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ikärajaluokittelija arvioi 25. maaliskuuta tekemässään uudessa ikärajapäätöksessä.