Ville Tietäväinen tekee sarjakuvaa siirtolaisen rumasta arjesta - katso näyte

Espanja
Teksti
Jyrki Jantunen

Kuvittajana tunnetuksi tullut Ville Tietäväinen on tehnyt neljä vuotta sarjakuvaa Euroopan laittomista siirtolaisista. Nyt tarinan päähenkilö, pohjoisafrikkalainen Rashid, on päätynyt Espanjan kasvi- ja hedelmätarhoille.

Suomen Kuvalehti julkaisee otteita 216-sivuisesta sarjakuvasta, joka valmistuu vuodenvaihteessa:

Prologi (pdf; 4,9 Mt)

Rashid Almerian muovimeressä (pdf; 3,2 Mt)

SK on seurannut sarjakuvan valmistumista.

(c) Ville Tietäväinen 2010

Päähenkilönä on marokkolainen muslimi, joka salakuljetetaan meriteitse Etelä-Espanjaan. Siellä Rashid työskentelee Almerian kasvi- ja hedelmätarhoilla, kunnes päättää paeta epäinhimillisiä elin- ja työoloja Barcelonaan.

Laaja lähdeaineisto

Tarina perustuu sekä haastatteluihin Marokossa ja Almeriassa että kymmeniin kirjallisiin lähteisiin ja tv-dokumentteihin.

Matkojen oppaana ja tulkkina Tietäväisellä oli antropologi ja siirtolaistutkija Marko Juntunen, joka on ollut sarjakuvan teossa tukena alusta lähtien.

Tausta-aineiston laajuus yksinään tekee Tietäväisen sarjakuvasta ainutlaatuisen Suomessa. Ensimmäinen käsikirjoitus oli 300-sivuinen.

Tietäväinen on sarjakuvaa tehdessään ja tietoa hankkiessaan toiminut kuin journalisti ja tutkija. Epätavallisiakin keinoja on käytetty: Almeriassa tarhojen työntekijät kuvasivat Tietäväisen antamilla kertakäyttökameroilla salaa kasvihuoneissa.

Milloin ruumis alkaa haista?

Kuvamateriaalia Tietäväinen on hyödyntänyt piirtämisessä, kuten myös internetiä ja YouTubea, josta hän on muun muassa katsonut videoita islamistisaarnajien tavasta puhua ja pukeutua.

(c) Ville Tietäväinen 2010
(c) Ville 
Tietäväinen 2010

Eräässä kohtauksessa vesisäiliöstä löytyy ruumis. Ajoittaakseen ruumiin löytymisen oikein Tietäväinen selvitti, milloin ja missä voimakkuudessa ruumis erittää myrkkyjä ja hajuhaittoja ympäristöönsä.

Siksi Tietäväinen etsi patologien ja lääkärien tieteellisiä analyysejä fyysisestä hajoamisprosessista. Hän etsi aikamääriä ja joitakin kuvaelmia ”löyhkäcocktaileista” kunkin vaiheen osalta ja päätyi tahtomattaan ”kuolemanrakastajien” sivuille. Niissä kuolema kaikissa muodoissaan on estetisoitu, sillä sivujen ylläpitäjät näkevät kauneutta mätänemisprosessissa ja sen aistimuksissa.

”Kuvamateriaali oli turhankin runsasta ja yksityiskohtaista”, Tietäväinen sanoo. ”Veikkaan jaksaneeni muutaman tunnin Haadeksen virtuaalivaltakunnassa. Kyseisen aukeaman piirtäminen vei noin viikon.”

Eurooppa ei ole piknikki

Tietäväinen on antanut sarjakuvalleen työnimeksi Yön kantama. Tarina on kuitenkin niin rankka, että hän on alkanut miettiä suorasukaisempaa nimeä.

Rashid, Rashid, Eurooppa ei ole piknikki -nimelle hän hymähtää, mutta se ainakin kertoisi, mistä on kyse: sarjakuvan päähenkilön odotukset Euroopasta paratiisina kun eivät toteudu.

Nimen hän päättää lopullisesti, kun sarjakuva on kokonaan valmis.

Tekijä on käynyt neuvotteluja sarjakuvan julkaisemisesta. Tarkoitus on, että albumi julkaistaan käännettynä myös ulkomailla. Julkaisusopimuksia ei ole vielä tehty.

Tietäväinen tekee sarjakuvaa noin aukeaman viikossa. Jäljellä on vielä nelisenkymmentä sivua ja kannet.

Maailman köyhät ja Eurooppa

Sarjakuvan teema, laittomat siirtolaiset, on yhä ajankohtainen ja herättää vilkasta keskustelua Euroopassa. Tietäväinen haluaa kertoa yhden siirtolaisen tarinan kautta, mitä merkitsee lähteä pitkälle, vaaralliselle ja kalliille matkalle Marokosta Eurooppaan.

Tietäväinen pyrkii antamaan vastauksia myös miksi-kysymykseen: Miksi nuoret miehet lähtevät kotoaan ja jättävät perheensä?

Vastaukset voivat yllättää.

”Kaikilla tulisi olla oikeus etsiä parempaa elämää”, Tietäväinen miettii. ”Myös maailman köyhillä.”

Katso sivuja Tietäväisen sarjakuvasta
Prologi (pdf; 4,9 Mt)

Rashid Almerian muovimeressä (pdf; 3,2 Mt)

Aiheesta lisää
Lue seurantasarjan avausjuttu Matkalla paratiisiin (SK 11/2008; pdf)

Ville Tietäväinen, (c) Piia Arnould
Ville Tietäväinen ja päähenkilö Rashid. Kuva Piia Arnould.

Tämän viikon Suomen Kuvalehdessä (SK 11/2010, ilm. 19.3.) on laaja juttu Tietäväisen sarjakuvasta.