Tyhjien unelmien tie

Merkkiteos amerikkalaisesta köyhyydestä.

elokuva
Teksti
Kalle Kinnunen

Floridalainen miljoonakaupunki Orlando tunnetaan urheilujoukkueistaan ja messutapahtumistaan. Sillä on myös symbolinen merkitys, joka liittyy turismiin ja viihdeikoneihin. Yli sadan neliökilometrin matkailukeskus Disney World on Amerikan loisteliain satumaa, jonka huvipuistojen liput maksavat toista sataa dollaria.

Sean Bakerin The Florida Project kertoo ihmisistä, jotka asuvat fantasian naapurissa. Aiheena on nuori elämä, kehyksenä amerikkalainen köyhyys ja tyylilajina energinen neorealismi vailla pahoittelua ja synkistelyä. Baker rakastaa ihmisiä ja näkee kaikkialla toivoa. Se ei vähennä pohjavireen melankoliaa.

Näyttelijöistä tunnetuin on Willem Dafoe, joka sai motellinomistajan roolistaan sivuosan Oscar-ehdokkuuden. Varsinaiset päähenkilöt ovat äiti ja tytär, Brie Vinaiten näyttelemä päihteisiinmenevä Halley ja kuusivuotias Moonee, jota esittää Brooklynn Prince. Elokuva tarkkailee elämänpiiriä motellissa, joka on liian halpa ja likainen niille, joilla on varaa huvipuistoihin ja golf-kenttiin. Halley ja Moonee vedättävät turisteja yhdessä ja erikseen. Lapsi ei näe, että äiti myös myy itseään.

Kuvissa on aurinkoa, iloa ja sykettä, joka saa unohtamaan karhun asetelman. Suuren osan kestostaan elokuva seuraa hetkistä nauttivia, onnellisia lapsia, joille alueen hylätyt talot ovat oivallisia leikkipaikkoja ja motellin värikäs väki hauskaa seuraa. Bakerin maailmassa ihmiset auttavat toisiaan ja fyysiset uhat ovat todellisia, mutta aika harvinaisia. Moonee on kuitenkin vääjäämättömästi matkalla huolettomasta lapsuudesta aikuisuuden kynnykselle, jossa häntä odottanee sama näköalattomuus, joka on tuhoamassa hänen alle kolmikymppisen äitinsä. Lapsille ja aikuisille jöötä pitävä motellinomistaja suree asiaa salaa jo etukäteen.