Vanhemmat eivät muista tv:n ikärajamerkintöjä

ikärajat
Teksti
Karri Kokko
nuori katsoo  televisiota

Television ikärajamerkinnät ovat monille suomalaisvanhemmille vielä vieraita. Viestintäviraston seurantatutkimuksessa puolet vanhemmista muisti mainita ikärajoista kertovan K-merkinnän, mutta yksittäisiä ikämerkintöjä vanhemmat muistivat huonommin.

Esimerkiksi K15-merkinnän muisti vain neljännes ja K18-merkinnän vain viidennes vanhemmista. Harva myöskään muisti kysyttäessä, että televisiokuuluttajat varoittavat haitallisista ohjelmista ennakkoon.

Tutkimuksen mukaan suurin osa vanhemmista kuitenkin kontrolloi jälkikasvunsa sähköisen median käyttöä. Noin 80 prosenttia vanhemmista valvoo lastensa television katselua esimerkiksi ajankohtaa ja sisältöä rajoittamalla. Tietokoneen ja internetin käyttöä rajoitetaan hieman vähemmän.

Rajoitukset vähenevät, kun lapsi vanhenee. Puolet 15–17-vuotiaista nuorista saa valita vapaasti, mitä televisiosta katsoo. Kaksi viidestä yli 15-vuotiaasta saa puolestaan käyttää tietokonetta ilman rajoituksia. Eniten tietokoneen käyttöä rajoitetaan, kun lapsi on 11–14-vuotias.

Kännykän estopalvelut käytettyjä

Tekniset rajoituskeinot eivät vielä ole suomalaisperheiden suosiossa. Vain viidennes käyttää internetin suodatinohjelmia ja vain kuusi prosenttia digivastaanottimien niin sanottuja lapsilukkoja.

Kännykän estopalveluja ja saldorajoituksia sen sijaan on käytössä noin joka toisella kyselyyn vastanneella.

Viestintäviraston teettämässä seurantatutkimuksessa selvitettiin ikärajamerkintöjen ja aikarajoitusten tunnettuutta perheissä, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia. TNS Gallupin haastattelututkimukseen vastasi 750 vanhempaa.

Nettipelitkin ilmoitettava
elokuvatarkastamolle

Suomalaisilta palvelimilta levitettävät nettipelit on jatkossa ilmoitettava Valtion elokuvatarkastamolle. Aiemmin ilmoitusvelvollisuus on koskenut tietokone- ja konsolipelejä.

Elokuvatarkastamo ja opetusministeriö haluavat laajentaa ilmoitusvelvollisuutta, koska verkkopelien määrä kasvaa jatkuvasti, ja ne sisältävät usein lapsille haitallista aineistoa. Velvollisuus ei koske jatkossakaan vain mekaanisia toimintoja sisältäviä verkkopelejä, kuten äly- ja opetuspelejä.

Elokuvatarkastamo ja opetusministeriö suosittelevat, että suomalaiset verkkopelien levittäjät ottavat käyttöön yleiseurooppalaiset ikärajamerkinnät, jotka ovat jo laajasti käytössä tietokone- ja konsolipeleissä.

Faktoja tv-kanavien
ikämerkinnöistä

K11-, K15- ja K18-merkinnät on otettu käyttöön kesällä 2004.

Alle 11-vuotiaille sopimatonta ohjelmaa saa lähettää vasta kello 17 jälkeen, K15-ohjelmaa vasta kello 21 jälkeen ja K18-ohjelmaa kello 23 jälkeen.

Tämän vuoden alussa otettiin myös K13-merkintä. Tällä rajoituksella merkittyjä ohjelmia saa näyttää kello 19 jälkeen.

Lastensuojelusäännöstön mukaan televisioyhtiöiden on ilmoitettava etukäteen ohjelmien haitallisuudesta. Säännöstö koskee vapaasti vastaanotettavia kanavia, ei siis maksukanavia.

Teksti
SK netin toimitus
STT

Kuva
Marja Airio / Lehtikuva