Jalot villit rivissä

Fotografiska-valokuvakeskus laajeni Tallinnaan.

valokuva
Teksti
Minna Kontkanen

Tukholman suosittu Fotografiska-valokuvakeskus laajenee maailmalle. Syksyllä starttaa New Yorkin -toimipiste. Tallinnan-versio aukesi juhannusviikolla vanhassa punatiilisessä tehtaassa, joka on verhoiltu uudella tiilikerroksella.

Suomalaisturistien suosimassa Telliskivessä Fotografiskan perustajat Jan ja Per Broman kenties tavoittelevat monta hyvää kerralla: suomalaiset saadaan ovesta sisään maksamatta Helsingin kiinteistöhintoja ja joutumatta ehkä leimatuksi epäilyttäväksi lisenssitoimijaksi kuten Guggenheim.

Fotografiska toimii pääsylipputuloilla ja paikallisten sijoittajien varoilla ilman julkista rahoitusta. Hyvä niin, mutta seuraako täyskaupallisuudesta varman päälle pelaamista?

Kun neljän avajaisnäyttelyn kierroksen alkaa ylemmästä näyttelykerroksesta, vastaus on enimmäkseen ei. Kerroksen kolmesta näyttelystä suurin on Suomesta, valokuvauksen realistimestarin Pentti Sammallahden Kaukainen maa (avoinna 25.8. asti). Mustavalkoiset katukuvat Venäjän lähialueilta tai vanhasta Neuvostoliitosta ovat herkän inhimillisiä, vaikka monen aiheena tepastelee pulu tai katukoira.