Tyyntä ennen myrskyä

Reetta Huhtasen dokumentti kertoo lapsesta pahamaineisessa lähiössä.

elokuva
Teksti
Kalle Kinnunen

Dokumentti Aatos ja Amine kertoo lapsesta pahamaineisessa lähiössä. Aatos, 6, haluaa tietää asioista. Lapselle akvaarion värikkäät trooppiset kalat ovat ihme. Tavallinen niitty voi koskettaa taivaan äärettömyyttä. Mitä ovat jumalat, joista aikuiset puhuvat ja joista tarinoissa kerrotaan?

Aatos kehuu Suomea parhaalle ystävälleen Aminelle, joka on marokkolaistaustainen muslimiperheen poika. Amine puolestaan kuvailee, miten ihana Marokko voi olla.

Sitä Aatos ei tiedä eikä Reetta Huhtasen dokumenttielokuvassa kuule, mitä heidän kotikaupunginosastaan Molenbeekistä maailmalla ajatellaan. 94 000 asukkaan Molenbeek on Brysselin lähiö, josta tuli puheenaihe vuonna 2015. Pariisin terrori-iskujen tekijöistä neljä oli kasvanut siellä, eurooppalaisen jihadismin keskuksessa. Seuraavana keväänä Pariisin terroristeja löydettiin Molenbeekistä ja muutamaa päivää myöhemmin Brysselissä tapahtui pommi-iskujen sarja.

Tuolloin Reetta Huhtanen oli aloittamassa sisarenpojastaan kertovan lyhytelokuvan kuvauksia. Väkivalta muutti Molenbeekin ilmapiiriä. Ilman kommentteja havainnoiva cinema vérité -tyyli säilyi, vaikka dokumentista tulikin muodoltaan pitkä. Kuvaan tulivat armeijan autot kaduilla ja turvatarkastukset julkisilla paikoilla. Silti levottomuus jää taustalle – eikä pelätty jihadismi Molenbeekin kaduilla näykään.