Kalevalaa putkeen

Tuomari Nurmio aikoo tarttua Kalevalaan ja jättää musiikin oravanpyörän.

Teksti
Tero Alanko

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Suoraa mättöä, Tuomari Nurmio kuvailee uutta levyään Usvaa putkeen. Dumari ja Spuget -bändi esittää biisit mehukkaasti roiskien mutta sivuilleen vilkuilematta.

Albumin materiaali on noukittu Nurmion omasta yli kahdensadan kappaleen laulukirjasta. Osa valinnoista on levytetty pariin kertaan jo aiemmin, Huda Huda myös Sielun Veljien esittämänä.

Tekijä ei pidä erikoisena omien biisiensä äänittämistä uudelleen.

”Taidemaalaritkin tekevät monia versioita ja muunnelmia samoista tauluista”, Nurmio pohtii.

”Esimerkiksi Monet’lla on lummekuvia ihan riittävästi. Mun mielestä tässä on kyse samasta jutusta. Katsotaan asioita eri aikoina vähän eri suunnasta ja eri valossa.”

Nurmion seuraava albumikin on lähes valmis. Ennen kesää ilmestyy rockviihdyttäjä Knucklebone Oscarin kanssa tehty yhteislevy, joka sisältää enimmäkseen vanhoja amerikkalaisia gospelbiisejä.

Levyjä tehdessään Nurmio ei ajattele, kenelle ne on suunnattu.

”Räätäli voi tehdä takin tai puvun yksittäiselle ihmiselle. Musaa tehdessä se on tuhoisa lähtökohta. Paras on vain sähköttää umpimähkään ja toivoa, että joku kuulee.”

 

Tekeillä on myös jotain ihan muuta. Nurmion ja teatteriohjaaja-kirjailija Juha Hurmeen työryhmä sai Koneen Säätiöltä merkittävän apurahan Kalevala – elävänä tai kuolleena! -projektille, joka lanseerataan ensi syksynä.

Nurmio korostaa, että kaksikon tarkoitus ei ole tuoda takaisin mitään sellaista, mikä on jo mennyttä. He eivät yritä saada nykyihmisiä polkemaan rukkia.

”Me tsekataan, onko Kalevalasta enää mihinkään. Mitä Kalevala merkitsee vai merkitseekö se mitään”, Nurmio sanoo.

”Me revitään Kalevala palasiksi ja katsotaan, saadaanko silpusta koottua jotain uutta. Toivottavasti tämä on suomalaisten kulttuuri-identiteettiä terveellä tavalla rakentava proggis.”

 

Kalevala on vain yksi kooste vanhaa mytologista ajattelua, joka toistuu muunnelmina kaikkialla maailmassa. Tarve oman historian keksimiseen on yhteinen ominaisuus ihmislajille.

Nurmion mukaan Kalevalan idea on ajautunut väärille raiteille, kun sitä käytetään suppeasti nationalistisena innoittajana.

”Suomalaisuus ei ole mitenkään erityinen arvo tai ansio”, Nurmio toteaa. ”Jokainen syntyy sinne, minne sattuu syntymään.”

Ideoita Nurmiolla ja Hurmeella on paljon.

Elokuussa ilmestyy kokoelmalevy, jolle suomalaiset rockmuusikot tekevät uusia lauluja väljästi Kalevalan hengessä. Juha Hurme valmistelee uutta ”hörhönäytelmää” ja luvassa on myös klubikeikkoja, työpajoja ja muuta toimintaa aiheen tiimoilta.

 

Ensi vuonna Tuomari Nurmio täyttää 70 ja julkaisee vielä yhden levyn. Sen jälkeen Nurmio jää tauolle. Ehkä muutamaksi vuodeksi, ehkä lopullisesti.

Nurmion perimmäisenä ajatuksena on tarkistaa, mitä rock hänelle merkitsee suhteessa muuhun elämään. Maailmassa kun on muitakin tärkeitä asioita kuin musiikin parissa touhuaminen.

”Usein kompit ja biisi-ideat pyörivät päässä yötä päivää. Tavoitteena on saada se joiku välillä poikki. Sen jälkeen katson ihan rauhassa, miltä elämä ilman oravanpyörää tuntuu.”

Kaikilla rockveteraaneilla ei olisi varaa samanlaiseen kokeiluun. Nurmio on ollut fiksu ja onnekas: hän tulee toimeen, vaikka ei enää keikoille lähtisikään.

”Suomen kokoinen maa riittää siihen, että täällä voi klaarata kohtuullisesti, jos pelaa kortit oikein”, Nurmio sanoo.

”Jos ajatellaan iskelmäpuolen kansansuosikkeja, niin ei nekään mitään rikkaita ole. Niillä on kiva omakotitalo Lempäälässä ja ehkä uima-allas kellarissa. Siihen tulot riittää.”

 

Dumari ja Spuget: Usvaa putkeen. Vallila Music House, 2019.