Suojassa sodalta

kuvataide
Teksti
Suomen Kuvalehti

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa koettelee ihmisten lisäksi myös patsaita ja monumentteja. Venäjä iski Kiovaan ohjuksilla useita kertoja sodan alussa ja tekee toisinaan yhä iskuja. Pääkaupungin lukuisat patsaat on suojattu niin tiiviisti hiekkasäkeillä, että ne muistuttavat sokeritoppia. 

Monumentteihin on myös tehty muutoksia. Monet niistä pystytettiin, kun Ukraina ja Venäjä oli yhtä suurta Neuvostoliittoa. Nyt ”neuvostokansojen välisen ystävyyden” julistaminen tuntuu irvokkaalta, kun venäläiset sotilaat pommittavat ukrainalaisia kaupunkeja raunioiksi, murhaavat ja raiskaavat siviilejä ja ryöstävät heidän omaisuuttaan.


Vladimir Suuri (958-1015) johti Kiovan Rusiksi kutsuttavaa itäslaavilaista valtakuntaa. Vladimir Suuri kääntyi kristinuskoon vuonna 988: hänen myötään venäläisistä, ukrainalaisista ja valkovenäläisistä tuli ortodokseja.

Myh’ailo Hruševskyi (1866-1934) oli ukrainalainen historioitsija ja valtiomies. Hän toimi vuosina 1917–1918 Ukrainan ensimmäisen parlamentin puhemiehenä ja huhtikuussa 1918 yhden päivän ajan Ukrainan kansantasavallan ainoana presidenttinä.