Tyrvään kirkko: Näin kirkko ja maalaukset syntyivät uudelleen

kirkkotaide
Teksti
SK:n toimitus

Kahdentoista vuoden urakka päättyi kirkkomaalausten valmistumiseen. Keskiaikainen Tyrvään Pyhän Olavin kirkko sai nykytaiteen kerrostuman historiaansa. SK on seurannut kirkon tarinaa vuoden 1997 palosta saakka.

Tyrvään kirkko
Tyrvään kirkon taideteosten valmistumista juhlitaan lauantaina 15. elokuuta. Sunnuntaina arkkipiispa Jukka Paarma toimittaa kirkon käyttöönottomessun. Kuva Petri Kaipiainen.

Vuosi 1997. (SK 40/1997; pdf 6 Mt) ”Me teemme sen taas”, oli henki Tyrväällä heti tuhopolton jälkeen – kirkko rakennetaan uudestaan. Tuhopolttaja sai ehkä kirkon maan tasalle, muttei seurakuntaa.

Vuosi 2001. (SK 51-52/2001; pdf 8 Mt) Tyrvään talkoolaiset eivät antaneet tuhopolttajalle periksi. He aloittivat Pyhän Olavin kirkon rakentamisen uudestaan, koska olivat niin päättäneet. Kahdeksan vuotta sitten suunniteltiin, että kirkosta tulee muistomerkki kättentaidoista ja itse rakentajista. Tuhopoltto oli niin raskas isku, että rakentajat eivät siitä viitsineet paljon puhua.

Vuosi 2006. (SK 15-16/2006; pdf 2 Mt) Miltä näyttää usko, kysyttiin. Itse kirkko oli korjattu, oli aika päästää taiteilijat irti. Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen saivat haasteekseen maalata kristinuskon tämän ajan kuvat.

Vuosi 2007. (SK 51-52/2007; pdf 2 Mt) Koleassa kirkossa maalaustyöt etenivät. Jouluna 2007 niitä oli takana puolitoista vuotta, ja oli aika tehdä välikatsaus. Kuutti Lavonen odotteli vielä aiheilleen ”dramaturgista käännettä”.