Tylypahkan tähdet

Harry Potter

Harry Potterin teemat ovat arkisia, vaikka maailma onkin velhojen. SK netti tapasi uuden Potter-elokuvan näyttelijöitä.

Teksti Juho Salminen
Kuvat Kristiina Kurronen ja Warner Bros.

Kuva yllä: Bonnie Wright (vas.) ja Katie Leung saapuivat Helsinkiin keskiviikkona ja lähtivät torstai-iltana.

Velhokuumetta on liikkeellä. Keskiviikkoiltana Helsingin keskustassa pari tuhatta Harry Potter -ihailijaa pääsi näkemään kaksi uusimman Harry Potter ja Feeniksin kilta -elokuvan tähteä. Nuoret näyttelijät Bonnie Wright ja Katie Leung olivat ainakin omien sanojensa mukaan hämillään siitä, että muuten hiljaiselta vaikuttaneessa Helsingistä olikin paljon innokkaita Potter-faneja.

Harry Potteriin, niin viattomalta kuin velhopojasta kertova kirjojen ja elokuvien sarja saattaakin vaikuttaa, liittyy paljon rahaa ja vahvoja tunteita. Kirjat ja elokuvat ovat myyneet ennätysmääriä. Eri uskontoryhmät ovat syyttäneet Potter-tarinoita siitä, että ne johdattavat lapset noituuden maailmaan.

Mitä Harry Potter lopulta edustaa tarinoissa esiintyneiden mielestä?

”Tarinat kertovat sellaisista asioista, joihin ihmisten on helppo samastua: ystävyydestä, rakkaiden menettämisestä, hyvästä ja pahasta”, Leung miettii.

”Vaikka liikutaankin taikamaailmassa, Harryn tunteet ja kasvaminen ovat sellaisia asioita, jotka lapset tunnistavat omasta elämästään. Potter-tarinat koskettavat monia ihmisiä”, sanoo Wright.

Ystävät pitävät arjessa kiinni

Bonnie Wright on lontoolainen 16-vuotias koululaisnäyttelijä, joka on esittänyt Ginny Weasleyta kaikissa viidessä Harry Potter -elokuvassa. Katie Leung taas on kotoisin Skotlannista. Syksyllä 20 täyttävä Leung esittää Harry Potterin ihastusta, Cho Changia.

Bonnie Wright

Wright sanoo, että kaiken elokuvapyörityksen keskellä täytyy välillä päästä tapaamaan vanhoja ystäviä tutuille kulmille. Se auttaa normaalielämän rytmissä pysymisessä.
Bonnie Wright

Harry Potter on elokuvasarja, jonka päänäyttelijät ovat olleet mukana alusta saakka. Nuoret näyttelijät ovat kasvaneet nuorten roolihahmojensa kanssa yhtä matkaa. Itse Potter, näyttelijä Daniel Radcliffe, on ilmaissut, ettei halua tulla muistetuksi lopun elämäänsä velhonuorukaisena. Wrightin ja Leungin tulevaisuuden suunnitelmissa näytteleminen on mukana, mutta miten?

”Haluaisin tehdä rooleja, joissa liikutaan tässä maailmassa kaiken taikuuden sijaan”, sanoo Wright.

”Haluaisin myös opiskella yliopistossa jotain taiteisiin liittyvää, en kuitenkaan näyttelemistä.”

Myös Leung suuntaa yliopisto-opintojen pariin. Hän aloittaa graafisen suunnittelun opinnot syksyllä. Näyttelijän työkään ei ole poissuljettu.

”Jossain vaiheessa joudun kuitenkin tekemään valinnan näyttelemisen ja opintojen sekä työn välillä.”

Katie Leung

Leung pohtii, että saattaa opintojensa jälkeen olla sittenkin mukana elokuvamaailmassa, tosin kameran takana lavasteita suunnittelemassa.
Katie Leung

Roolihahmon kuoleminen olisi kova juttu

Seuraava Harry Potter -kirja julkaistaan 21. heinäkuuta. Sarjan luoja kirjailija J.K. Rowling on puhunut sen olevan sarjan viimeinen. Hän on myös sanonut, että tärkeä hahmo tai hahmoja tulee kuolemaan. Vaikka Rowlingin ovatkin tavanneet, myös Wright ja Leung saavat hahmojen tulevaisuuden selville vasta kirjasta. On mahdollista, että henkensä heittää Wrightin hahmo Ginny Weasley.

”Jos Ginny kuolee, se on toisaalta järkyttävää. Toisaalta se olisi hienoakin, koska merkittävän hahmon kuoleminen elokuvassa on iso juttu”, Wright sanoo.

Molemmat näyttelijät uskovat, että Harry Potter on lopun kaiken tarkoitettu lapsille siitäkin huolimatta, että osa sarjan elokuvista on verrattain synkkiä, pelottaviakin.

Tylypahka on Harry Potter -tarinoiden yleisimpiä tapahtumapaikkoja, velhojen koulu. Tylypahka on englanniksi Hogwarts.

Harry Potter ja Feeniksin kilta ensi-illassa 13. heinäkuuta.

Aiheesta lisää
Ginny Weasley (engl.)
Cho Chang (engl.)

Harry Potter (Wikipedia)

Suomalainen Potter-fanisivusto