Tyly tarina kuubalaisten jumaloimista vakoojista – Ohjaaja sai kuvata elokuvansa Havannassa, tehtyään "muutamia muutoksia"

”Univormuihmisistä osaan kirjoittaa vain kieli poskessa”, sanoo ranskalaisohjaaja Olivier Assayas.

elokuvat
Teksti
Kalle Kinnunen

Vuonna 2001 Miamissa annettiin pitkät vankeusrangaistukset viidelle kuubalaiselle miehelle. Heidät tuomittiin vakoilusta ja useista muista rikoksista, kolme elinkautiseen ja kaksi yli 15 vuodeksi vankilaan.

Kuubassa heistä tuli kansallissankareita.

Miehet olivat kuubalaisia tiedustelu-upseereja, ja he olivat 1990-luvulla vuosien ajan esittäneet poliittisia pakolaisia. He olivat osa ampiaisverkostoksi kutsuttua ryhmää, ja kansainvälisesti heitä kutsuttiin Kuuban viisikoksi.

Olivier Assayasin elokuva Wasp Network kertoo viisikon tositarinaa dokudraamamaisella, toteavalla otteella. Keskushenkilö on René González (Édgar Ramirez), jonka sopeutuminen Floridaan on tarinan ensimmäinen taso. Taakse Kuubaan jäävät vaimo (Penelope Cruz) ja pieni tytär, joille ei edes kerrota, miksi René katosi. Valtion etu on tärkein.

Miamissa González soluttautuu salaiseen aktivistiporukkaan, jonka tavoitteena on kaataa Kuuban hallinto. Tavallaan hän on terrorisminvastainen agentti: näillä castronvastaisilla toimijoilla on yhteyksiä Havannassa vuonna 1997 tapahtuneiden pommi-iskujen taustavoimiin. Pommien tarkoitus oli vahingoittaa Kuuban turismia ja taloutta. Anticastrolaiset ovat osallisia myös huumeiden ja aseiden salakuljetukseen.