Tuttu juttu: Venäjän nykyjohdon politiikka seurailee vahvasti Stalinin logiikkaa

Arvio: Kimmo Rentola kirjoittaa Stalinin Suomi-aikeista rennolla otteella.

Kimmo Rentola
Teksti
Teppo Tiilikainen

Professori Kimmo Rentolan teos Stalin ja Suomen kohtalo tuntuu ajankohtaiselta, vaikka siinä puhutaan kymmenien vuosien takaisista asioista. Se johtuu siitä, että Venäjän nykyjohdon politiikka seurailee vahvasti Stalinin logiikkaa.

Neuvostoliitto kävi toisen maailmansodan alla geopoliittista taistelua Saksaa ja länsivaltoja vastaan. Talvisodan aikana Stalin vakuutti politbyroossa, ettei Neuvostoliitto havittele Suomen aluetta, mutta Suomen täytyy olla Neuvostoliitolle myötämielinen valtio. Sodan jälkeen hänelle oli tärkeintä oman etupiirin varmistaminen ja haitanteko lännessä.

Rentolan mukaan Stalin saattaa olla merkittävin yksittäinen päätöksentekijä itsenäisen Suomen historiassa, vaikka hänellä ei ollut mitään erityissuhdetta Suomeen ennen talvisotaa.

Stalin kävi Suomessa vain kahdesti, ensin bolševikkien kokouksessa Tampereella 1905 ja toisen kerran sosiaalidemokraattien puoluekokouksessa 1917 yllyttämässä suomalaisia vallankumoukseen.

Stalin aloitti ja lopetti talvisodan ja päätti jatkosodan rauhasta. Sodan jälkeen hän luopui pikkuhiljaa ajatuksesta nostaa kommunistit valtaan ja pakottaa Suomi kansandemokratian tielle. Rentolan mukaan Suomi selviytyi miehitykseltä maantieteen, sattuman, ajoituksen ja hyvän tuurin ansiosta.