Tuomari Nurmio riisui kaiken turhan rakkauslauluistaan

Arvio: Aikuisen pariskunnan tulkinta lataa kappaleisiin erityistä kipinää.

musiikki
Teksti
Matti Komulainen

Kaksi kitaraa, laulu ja stemmat. Muuta ei tarvita. Tuomari Nurmion uusin albumi syntyi elämänkumppani Liisa Eskolan kanssa ilman tutumpien kokoonpanojen äijäremmiä.

Ihmemaassa on kokoelma rakkauslauluja, jotka ovat rikastuttaneet Nurmion tuotantoa 1970-luvulta saakka, mutta joita on kuultu keikoilla harvemmin.

Sovitukset ovat puolestaan aivan uusia. Jokunen raita sytyttää muistikuvat aiemmasta olomuodosta, mutta pääosin laulut tuntuvat jos eivät ihan uusilta niin ainakin rohkealla tavalla päivitetyiltä.

Vähäeleinen, folk-henkinen irrottelu toimii hienosti. Duotyöskentely riisuu kappaleista kaiken ylimääräisen kuorrutuksen, mikä korostaa tekstien sävyjä. Se että tulkinnat on tehnyt aikuinen pariskunta, lataa ulosantiin erityistä kipinää.

Hyvä humala ja rehevin kielikuvin hahmoteltu seksi nousevat keskeisiksi muutamassakin rallissa. Levyn intiimeimmissä vedoissa, kuten Liisa, iloitaan toisen läheisyydestä ja siitä arjen taiasta, jota rakkaudeksikin kutsutaan. Se jos mikä luo ihmemaan harmaaseen kaupunkiin.