Puolueen luottomies

Kirja-arvio: Keskustan kuiskaaja etenee sujuvasti ja jouhevasti, kirjoittaa Heikki Vento.

muistelmat
Teksti
Heikki Vento

Jos keskustalainen pääministeri tarvitsi luotettavan avustajan, joka hallitsee asiat, tuntee median, ei pelaa omaa peliään ja pysyy riittävän selvänä iltaneuvotteluissa, valinta kohdistui Timo Laaniseen. Muistelmakirjan nimi on osuva: Keskustan kuiskaaja.

Tiedotusvälineiden seuraaja saattoi yli kolmenkymmenen vuoden ajan löytää Laanisen uutisista. Hän oli se popliinitakkainen salkkumies pääministeri Esko Ahon, Anneli Jäätteenmäen, Matti Vanhasen tai Juha Sipilän takana.

Journalismista Laaninen hankki leipänsä silloin, kun keskusta oli oppositiossa. Puolueen päästessä hallitukseen hänet vedettiin 1990-luvun alusta lähtien keskustaministereiden avustajaksi.

Timo Laanisen poliittisessa elämässä on kolme jaksoa: nuorisopolitiikka, avustajaura ja puoluesihteeripesti. Erityisavustajana ja puoluesihteerinä hän oli aitiopaikalla seuraamassa ja vaikuttamassa maan asioihin. Hän oli mukana 1990-luvun lamassa, vuoden 1999 presidentinvaaleissa, Irak-gatessa sekä lukemattomissa keskustan kahinoissa ja kohuissa.