Ryhmätyöjoutsen

Minna Tervamäki viettää kevättä taideteoksissa.

tanssi
Teksti
Minna Kontkanen

Liike ei pysähdy. K­ansallisbaletin eläkeläinen Minn­a Terva­mäki antaa haastattelun venytellen jumppamatolla Aleksanterin teatterin uumenissa Helsingissä.

Haastattelun jälkeen hän laskeutuu portaat Yksi lampi joutsenten -baletin harjoituksiin. Tervamäki on yksi teoksen neljästä koreografista, kolle­goinaan Sami Saikkonen, Emreca­n Tanış ja esitykset tuottavan Ballet Finlandin johtaja Jouka Valkama.

”Omien koreografiaosuuk­sie­ni harjoittajana näytän tanssijoille liikkeet itse”, Tervamäki, 54, kertoo.

Yksi lampi joutsenten tarjoaa Joutsenlampi-klassikon innoittamaa tanssia. Ensiesitykset olivat viime marraskuussa. Maalis-huhtikuun esitysten kahdestatoista tanssijasta uutena mukana on viime aikojen puhutuin suomalainen tanssitaiteilija A­tte Kilpinen, 26.

Teos juhlistaa Kansallisbalettia, jonka pitkäaikaisin koti oli nykyisen Aleksanterin teatterin rakennus. Siellä ensimmäinen balettiensi-ilta vuonna 1922 oli juuri Joutsenlampi.

”Jouka keksi esityksen idean ja toi mukaan neljä koreografi­a. Luontaisesti koin omakseni työstää joutsenia kärkitossuilla”, Tervamäki sanoo.

Hän on tanssinut Joutsenlammen pääroolin, mustan ja valkoisen joutsenen Odette/­Odilen, lukuisissa produktiois­sa. Ensimmäisenä Tallinnan Estonia-­teatterissa 1980- ja 1990-lukujen taitteessa.

Joutsenlampi on vaativa, mutta samalla koen, että se on tanssijatyypilleni omaa aluetta”, Tervamäki sanoo.

”Ja se musiikki kantaa.”

Myös balettien työryhmä kantaa. Paljon pienemmissä soolotanssiesityksissäkin on vähintään muusikko, pukusuunnittelija ja valosuunnittelija.

Tervamäki sanoo rakastavansa ryhmätyötä.

”Mitään en tee ypöyksin, e­nkä myöskään halua tehdä.”

Viime vuosien aikana Tervamäki on tanssinut eri puolilla Suomea pandemiarajoitusten salliessa.

Palmusunnuntaina Kuo­piossa nähdään säveltäjä Olli K­ortekankaan kirkko-ooppera Ende und Beginn, joka sai kanta­esityksensä Uudenkaupungin kirkossa toissa kesänä.

Kirkossahan saa nykyään­ tanssia. Ainakin nyt, kun oop­peran aiheena on toisen maail­man­sodan aikainen teologi D­ietrich Bonhoeffer.

Kuopion ja Uudenkaupungin seurakunnat ovat olleet vahvasti mukana tuotannoissa, Tervamäki kertoo.

Tanssin ja koreografian tuotta­misen lisäksi hän toimii kertojaäänenä ja on ohjannut esityksen.

Aariat esittää bassolaulaja Nicholas Söderlund.

Kuunvaihde on kieltämättä ”varsinaiset juhlaviikot”, Tervamäki sanoo.

Kolme päivää oopperan ensi-illan jälkeen Espoon modernin taiteen museossa EMMAss­a käynnistyy Tervamäen ja kuva­taiteilija Hannaleena Heiska­n seitsemäs yhteistyö Meta­morphosis. Se on Tervamäen k­evään projekteista aikaavievin.

”Tehdessä oli välillä olo, e­ttei tässä venähdä takareisi vaan aivot.”

Tervamäen ja Heiskan yhteis­työ sai alkunsa Espoossa.

”Esiinnyin kerran EMMA-museossa ja ihastuin rakennukseen”, Tervamäki muistelee.

Hän kyseli museonjohtaja Pilvi Kalhamalta taiteilijoita, jotka voisivat olla kiinnostuneita yhteistyöstä ja ”maalata isosti”. Heiskan nimi tuli esiin.

”Sitten aika rohkeasti soitin hänelle, että hei, täällä olisi tanssija, lähdetkö tekemään?”

kokonaisuus sisältää tanssi­esityksen joka lauantai kesä­taukoa lukuun ottamatta. Puolituntisissa esityksissä kuullaan Suzanne Cianin musiikkia. Toisena tanssijana vuorottelevat Anni Jokimies ja F­enella O’Neill. 

Metamorphosis on maalauksen, liikkeen ja musiikin sym­bioosi, johon kuuluu installaatio ja 16 millimetrin filmille kuvattu lyhytelokuva, jonka musiikin on säveltänyt Tim­o Kaukolampi.

Heiska ja Tervamäki tekivät lyhytfilmin stop motion -tekniikalla. Maalaus ilmestyy ikään kuin itsestään Tervamäen ympärille hänen seistessään iso musta kiekko päässä ja pyöreät läpyskät käsissä.

”Halusimme tehdä lyhärin analogisena käsityönä”, Tervamäki kertoo.

”Filmi on kallista eikä salli l­oputtomia uusintaottoja. Kuvat oli saatava purkkiin.” 

Yksi lampi joutsenten. Aleksanteri­n teatteri (Bulevardi 23–27, Helsinki), 31.3. ja 1.4.

Ende und Beginn. Kuopion t­uomiokirkko (Vuorikatu 7), 2.4.

Metamorphosis. EMMA-museo (Ahertajantie 5, Espoo), 5.4.–3.9.