Tapaus Avantgarde: Turkulaisen taidemuseon näyttely oli täynnä halpoja väärennöksiä

Uutuuskirja kertoo, miten kriitikko Otso Kantokorpi paljasti suuren taidehuijauksen.

huijaukset
Teksti
Markus Ånäs

Turussa vuonna 2009 avattu venäläisen avantgardetaiteen näyttely osoittautui 2000-luvun suurimmaksi taidehuijaukseksi Suomessa. Nyt kuvataiteilija Jyrki Siukonen on kirjoittanut tapauksesta kirjan Tapaus Avantgarde.

Poliisin tutkimuksissa selvisi, että liikemies Ilkka Enkovaara oli yhdessä vaimonsa Ljudmila Rumanjantsevan kanssa tuonut maahan satoja tauluja, jotka oli maalattu muistuttamaan eri-ikäistä venäläistä taidetta. Enkovaaran pääasialliset asiakkaat olivat turkulaisia liikemiehiä, jotka joko tiesivät teokset väärennetyiksi tai olivat harvinaisen typeriä – satojentuhansien arvoisista maalauksista pyydettiin katukaupassa satasia, enintään tuhansia.

Taidekriitikko Otso Kantokorven oli määrä kirjoittaa Kauppalehteen alkukesästä 2009 virolaisen Leonhard Lapinin näyttelystä Wäinö Aaltosen museossa Turussa. Kantokorpea kiinnosti samalla, mitä maineikas museo oli saanut irti venäläisestä avantgardesta sivunäyttelyssä Ympyrä – Viiva – Piste. Etukäteistiedot lupailivat harvinaista tilaisuutta tutustua 1900-luvun alkuvuosikymmenten maalauksiin.

Kauppalehdessä ei haluttu julkaista siitä näyttelystä mitään. Itse olin sitä mieltä, että kyseessä on sensaatio”, Kantokorpi kertoo.

Kauppalehden asenne kuitenkin muuttui, kun Kantokorpi soitti toimitukseen ja kertoi, mitä oli nähnyt.