Vapaaehtoiset

Tanskalainen Kim Leine kuvaa Suomen sisällissotaa kuin viidakon laidalta.

romaani
Teksti
Markus Ånäs

Norjalaissyntyinen, Tanskassa asuva kirjailija Kim Leine järkyttyi perehtyessään aiheeseensa, Suomessa vapaaehtoisena valkoisten puolella taistelleeseen ja II maailmansodassa Tanskan vastarintaliikkeeseen kuuluneen Peter de Hemmer Gudmen tarinaan.

Ensin syntyi elokuvakäsikirjoitus. Hanke jäi kesken, mutta Leine naputteli jykevän tarinan fiktiivisten päähenkilöiden, Ib ja Kaj Gottliebin ympärille.

Suomalaisissa sisällissotakertomuksissa korostetaan inhimillistä kärsimystä. Leinellä on vähemmän kosketuspintaa kansalliseen tarinaan. Jäljelle jää väkivalta. Gottliebit porsastelevat taisteluissa, vankileireillä ja kuolemanpartioissa. Vaikutelma vastaa hätkähdyttävästi länsimaisen kirjallisuuden kuvauksia vaikkapa Kongon tai Myanmarin etnisistä puhdistuksista: hieman etäinen, kummasteleva ja alentuvakin.

Kaj Gottlieb ei ymmärrä maan sekavaa poliittista tilannetta. Vankileireillä nälkään ja mielivaltaisiin teloituksiin kuolevat rääsyläiset jäävät symboleiksi. Ib puolestaan päätyy ”Jämsän lahtarin” mukaan puhdistuskiertueelle teloittamaan savupirteissään kyhjöttäviä suomalaisia ja löytää sisältään tappamisesta nauttivan psykopaatin. Teksti hätkähdyttää, mutta Leine ei liioittele raakuuksia.