Tanguedia Quintet uppoutui tango nuevoon

tango
Teksti
SK:n toimitus

Suomalainen Tanguedia Quintet on löytänyt musiikillisen kotinsa tangon kolmannelta kaistalta, joka eroaa runsaasti sekä suomalaisesta tangosta että Argentiinan perinnetangosta. Yhtye voitti hiljattain Italiassa kansainvälisen Astor Piazzollan mukaan nimetyn kilpailun yhtyesarjan.

”Tango nuevon tekee erilaiseksi etenkin se, että sitä ei ole tarkoitettu tanssittavaksi. Piazzollan luoma tango nuevo on fuusio, joka yhdistää tangoon jazzia ja klassista musiikkia”, kiteyttää kontrabassoa Tanguedia Quintetissä soittava Olli Rantala.

Vaikka tango on suomalaisille nimenomaan tanssimusiikkia, myös tango nuevo näyttää maittavan täällä.

”Väitän, että Suomessa ymmärretään myös meidän musiikkiamme. Vastaanotto on ollut poikkeuksetta erittäin hyvä. Ehkä se energisyys ja temperamenttinen meininki puree. Ja vaikka Piazzolla ei tanssin kannattaja ollutkaan, kyllä meidän puolestamme bändimme tahtiin sopii tanssiakin.”

Soittajalle tyylilaji antaa paljon vapauksia.

”Viehättävää on se rytminen elävyys. Tämä musiikki voisi olla sikäli lähellä kamarimusiikkia, että se perustuu soittajien reagointiin keskenään. Tango nuevossa on paljon tilaa improvisaatiolle ja vuorovaikutukselle.”

Ei kotimaisen tangon sävyjä

Suomalaiset ovat tavanneet perehtyä kotimaiseen tangoon liki äidinmaidossa. Rantalalta onkin pakko kysyä, millä tavoin kotimainen tango on sävyttänyt heidän tapaansa soittaa tango nuevoa.

”En usko, että Suomen tango on vaikuttanut tämän bändin tapaan soittaa. Nämä ovat ainakin omasta mielestäni kokonaan eri musiikkityylejä”, Rantala vakuuttaa.

Tango nuevon keskiössä soi bandoneon, haitarin tapainen soitin.

”Myös tämä yhtye lähti tavallaan käyntiin bandoneonin kautta. Bändimme jäsen Henrik Sandås on yksi Suomen harvoista bandoneonin soittajista, heitä ei ole kourallistakaan. Päätimme alkaa soittaa tätä musaa, kun pääsimme hänen ansiostaan autenttiseen soundiin.

Perinteen häpäisijästä sankariksi

Suomaisbändin voittoon päättyneen Italian Piazzolla-kisan tuomariston puheenjohtajaksi oli saapunut maestron leski Laura Piazzolla.

”Hän oli otettu etenkin Henrik Sandåsin otteista. Piazzollahan soitti itsekin bandoneonia”, Rantala muistuttaa.

Italian kisaan oli saapunut 19 yhtyettä monesta eri maasta.

”Tuokin kertoi siitä, että Piazzollan musiikki on levinnyt tosi laajalle. Aluksi oli toisin: Piazzollaa syytettiin Argentiinassa pyhäinhäväistyksestä, ja hänen perhettään uhkailtiin. Ei ole helppoa olla uudistaja. Mutta sittemmin tango nuevo on hyväksytty ja saanut tunnustusta.”

Siihen, miten Tanguedia Quintet käsittelee Astor Piazzollan sävelmiä, voi nyt perehtyä myös cd-levyllä. Livealbumi äänitettiin alkuvuodesta Kaustisella ja Vaasassa.

”Soitamme levyllä Piazzollaa omalla tavallamme, tarkoitus ei ollut noudattaa tarkkaan hänen sovituksiaan. Nyt kun Piazzolla-levy on valmis, aiomme tehdä omia sävellyksiä, tango nuevon hengessä kylläkin”, Rantala linjaa.

Teksti Pertti Mattila / STT