
Toisinajattelijan paluu
Talking Headsin David Byrne politisoitui.
Jotain tuttua tässä on. American Utopia -levyn tekstit pureutuvat Yhdysvaltojen kipupisteisiin ja musiikki lainaa kaikkea elektrosta etnoon. Laulaja-lauluntekijä puhuu asiaa mutta houkuttelee myös tanssimaan.
Sellainen on David Byrne (s. 1952). Hän astui keskelle diskon, punkin ja räpin leimaamia New Yorkin musiikkikuvioita 1970-luvun lopulla Talking Heads -yhtyeessä. Brittiläisen tuottaja-muusikko Brian Enon kanssa tehdyt Fear of Music ja Speaking in Tongues raivasivat tietä uudenlaisille soinneille ammentaen muun muassa afrikkalaisesta musiikista.
American Utopiassa Byrne palaa juurilleen. Nyt hän vain puhuu asioista suoraan. Otsikko ei ole ironiaa. Byrnen kirjoittaman saatteen mukaan Yhdysvalloissa vallitsee kaipuun, turhautumisen ja pelon ilmapiiri. Kappale Dog’s Mind kuvaa maata Donald Trumpin valinnan jälkeen.
Levyä oli tekemässä vanha ystävä Eno. Kaksikon kemiasta on välittynyt moniulotteiseen ilmaisuun jotain oleellista ja mieltä lämmittävää. Tuotanto peilaa tätä päivää. Musertavat alataajuudet saattavat symboloida suurten yhteiskunnallisten linjausten vaikutusta.