Linnunratojen synkkää kauneutta

”Avaruus herättää tunteita, kauneuden ihailua mutta myös inhimillisen pienuuden kokemuksia", Marianna Uutinen sanoo.

näyttely
Teksti
Tero Miettinen

Mustapohjaiset maalaukset tuovat heti mieleen linnunratojen kiehtovat koukerot. Muodot hehkuvat purppuraa ja sinistä, akryylimaaliin sekoitettu glitteri sädehtii. Marianna Uutinen on hakenut inspiraationsa tähtisumuista.

”Avaruus herättää tunteita, kauneuden ihailua mutta myös universaaleja inhimillisen pienuuden kokemuksia. Koen maalauksissa olevan tämän ajan henkeä, toivon pilkahduksia raskaiden vaiheiden ja yksinäisyyden keskellä”, Uutinen sano.

Hän on omistanut näyttelyn hiljattain menehtyneelle äidilleen. Maalaaminen on ollut osa surutyötä.

Työt ovat syntyneet pääosin Helsingissä viimeisen vuoden aikana, jolloin matkustaminen Berliiniin on ollut lähes mahdotonta.

Uutinen on työskennellyt Saksassa kymmenkunta viime vuotta ja pitänyt siellä jopa enemmän näyttelyitä kuin Suomessa. Julkisuuteen hän nousi jo 1980-luvun kuohuvina vuosina.

Siihen aikaan naiseus noteerattiin taidekentällä vielä erikseen, ja Uutinen oli murtamassa ennakkoluuloja. Omaperäinen tyyli rikkoi rajoja. Uutinen leikitteli myös naiseuden kliseillä, meikkien ja vaatteiden merkityksillä.

Jo tuolloin hän halusi irtautua kaksiulotteisen pinnan perinteestä: teokset ovat olemukseltaan pikemminkin esineitä tai installaatioita. Viime vuosina tutuiksi ovat tulleet muovikelmumaisesti laskostuvat pinnat, jotka muodostuvat useista akryylimaalikerroksista.

Uutisen rohkea keinotekoisten värien käyttö on liikkunut makean pinnallisuuden ja taitavan kolorismin välimaastossa. Uusien töiden kimalluskaan ei ole aivan uutta.

”Minulle materiaalisuus on keskeistä. Teokseni ovat usein ei-esittävän ja esittävän välimaastossa. Katsoja ehkä tunnistaa vaikutteeni, mutta saa käsitellä niitä omien reaktioidensa kautta, tilallisena kokemuksena.”

Lähes kaikki näyttelyn teokset ovat neliöitä. Sarjallisia teoksia rytmittää koon vaihtelu: pienimmät ovat 30 senttiä kanttiinsa, isoimmat pari metriä.

Katsojaa viedään intiimistä kokemuksesta mykistäviin sfääreihin. On harmi, että valkoisen gallerian tasaisessa valaistuksessa maalaukset menettävät voimaansa: valon ja katseen suunnasta riippuva sateenkaarimainen värikirjo laimentuu. Teokset kaipaisivat himmeämpää ympäristöä ja kovempaa valoa.

Kesällä 60 vuotta täyttävällä Uutisella on takanaan kolme vuosikymmentä tunnettuna tekijänä. ”Maalaaminen on ollut aina tärkeintä, ja edelleen uusien töiden tuominen esille jännittää yhtä paljon.”

Marianna Uutinen: I Hear You. Galerie Forsblom (Yrjönkatu 22, Helsinki) 5.4. saakka.

Juttua muokattu 29.3.2021 klo 15.15: Marianna Uutisen etunimi korjattu ingressiin.