Maailma on outoa unta

Tuija Välipakka uutisoi epävarmuutta ja silkkaa kohinaa.

runokokoelma
Teksti
Artemis Kelosaari

1900-luvun alussa dadaistit kirjoittivat näennäisen tolkuttomia runoja, joiden villiyttä usein korostettiin typografisen sommittelun avulla. Tarkoitus oli kuvastaa, miten järjetön ympäröivä maailmakin oli. Tuija Välipakan kokoelma Uutisia! tekee jokseenkin samaa vaihtoehtoisten faktojen ajalle.

Ironisesti nimetty teos ei ole pelkkä runokokoelma. Mukana on valokuvaosio jostain niinkin absurdista kuin hedelmistä tehdyistä torneista vierellään niiden inspiroimat runot sekä Facebookissa annetut reaktiot. Monessa runossa on visuaalinen ulottuvuus typografian kautta. Salaliittoteorioita ruotiva kiivasrytminen Kuun pimeä puoli on aseteltu kuun muotoon.

Runoista huokuu unenomainen haikeus. Välipakka nostaa esiin outoja ilmiöitä ja antaa assosiaatioiden soljua. Dadaistiseen tapaan osa runoista jäljittelee esimerkiksi opaskirjasia, osa leikittelee sanoilla ja äänteillä.

Kyse ei ole sattumanvaraisesta räiskinnästä. Välipakka on taitava luomaan merkityksellistä ensisilmäyksellä merkityksettömästä. Hän pelaa kielen ulottuvuuksilla ja yllättävillä yhteyksillä. Puuharha 2017 koskettaa, InterCity on koko maailma monen sivun tajunnanvirrassa.