Kuinka valtio tuhotaan

Kun yö saapuu Venezuelaan on järkyttävä kuvaus vastuuttomasta politiikasta.

tietokirja
Teksti
Teppo Tiilikainen

Jos haluaa ymmärtää, kuinka luonnonvaroiltaan maailman rikkaimpiin kuuluva valtio saadaan romahtamaan, kannattaa lukea emeritussuurlähettiläs Mikko Pyhälän teos Kun yö saapuu Venezuelaan.

Kirja on järkyttävä kuvaus vastuuttomasta politiikasta Hugo Chávezin ja hänen seuraajansa Nicolás Maduron valtakausilla. Raha on menettänyt arvonsa, 90 prosenttia kansasta elää köyhyydessä ja miljoonat ovat paenneet maasta.

Pyhälä suhtautui Chávezin omintakeiseen sosialismiin periaatteessa myönteisesti tullessaan Caracasiin suurlähettilääksi vuonna 2006. Pian hän havaitsi, ettei presidentin populistisille lupauksille löytynyt katetta. Korruptio kukoisti, poliittisia vastustajia kohdeltiin rikollisina ja armeija osallistui kansainväliseen huumekauppaan. Läntiset öljy-yhtiöt alkoivat vetäytyä Venezuelasta, kun Chávez kansallisti öljyn. Korvaajiksi kutsutuilla kuubalaisilla ja venäläisillä yhtiöillä ei ollut kokemusta Venezuelan olosuhteista, ja tuotanto romahti.

Korttitalo on pysynyt jotenkuten kasassa Kuuban tuella. Venezuelassa on ollut tuhansia kuubalaisia sotilaita, lääkäreitä, sairaanhoitajia sekä kulttuuri- ja urheiluohjaajia. Kuubalaiset sotilaat ovat hyökkäilleet mielenosoittajia vastaan ja kiduttaneet poliittisia vankeja. Myös vastavakoilu annettiin kuubalaisten tehtäväksi.

Chávezin kuoltua hänen tilalleen nostettiin presidentin suojatti Maduro. Tilanne on huonontunut entisestään. Samalla Maduron ja tammikuussa väliaikaiseksi presidentiksi nostetun Juan Guaidón valtataistelu on kärjistynyt sisällissodan partaalle.

Pyhälä nivoo Venezuelan kehityksen osaksi Latinalaisen Amerikan lähihistoriaa. Teksti on asiantuntevaa ja analyyttistä, mutta paikka paikoin suomalaiselle lukijalle turhan yksityiskohtaista.