Selostaja ja sairaus

Arvio: Avoimuus mielenterveysongelmista on arvokasta, mutta kirja kallistuu yksitoikkoiseen jankutukseen, Tero Alanko kirjoittaa.

elämäkerta
Teksti
Tero Alanko

Urheilutoimittaja Tapio Suomisen, 55, elämä sisältää kaikki hyvän kertomuksen ainekset. Matkakin on riittävän pitkä kunnollisen draaman kaaren hahmottumiselle.

Urheiluhullu-kirjassa koko kansan Tapsan tarina veistetään esiin vain välttävästi. Olisiko kirja liian kovalla kiireellä tehty?

Suomisen lapsuus, nuoruus, työura, alkoholismi ja sairastuminen kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön käydään läpi samalla jolkottavalla nuotilla. Perhe-elämä jää sivujuonteeksi, vaimo uskolliseksi auttajaksi avioeron jälkeenkin. Suuret urheilutapahtumat tiivistyvät vain luetteloksi: jossain joku juoksi tai hiihti nopeammin kuin muut ja jollekin toimittajaporukan jäsenelle sattui jotain hassua.

Kunnollinen editointi ja oikoluku olisivat auttaneet paljon. Lauseet ovat kömpelöitä ja jankuttavia. Ns. urheilukieli puskee läpi: ”Vanha Wembley oli urheilun näyttämöiden absoluuttista huippua.” Oma lukunsa on nimien oikeinkirjoitus. Kun Marcialonga-hiihtokilpailu ja Jägermeister-likööri menevät väärin samalla sivulla, se on vasta alkua.