Subin kanavajohtaja: "BB-talon asukkaat tekevät omia valintoja"

Big Brother
Teksti
Karri Kokko
tero ja marianne

Kanavajohtaja Maaretta Tukiaisen mielestä Big Brother kestää monenlaisia lukutapoja. Hän myös vastaa Kaarina Hazardin esittämiin näkemyksiin BB:stä.

Tero ja Marianne viihtyvät yhä enemmän keskenään.

Kolmas viikko BB-talossa käynnistyy, ja ensimmäiset asukkaat on häädetty. Aiempien kausien tapaan ruudussa on nähty kaikkea sitä mitä nuorten aikuisten ihmisten elämään kuuluu: itkua ja naurua, haleja ja kissatappeluja, juonittelua ja myötätunnon osoituksia. Paljasta pintaa ja seksiäkin on riittänyt.

Mihin tästä? Kysyimme asiaa Subin kanavajohtajalta Maaretta Tukiaiselta, joka tuntee BB-tuotannon kiemurat, mutta on myös saanut populaarikulttuurin tutkijan koulutuksen.

Paljon on ehtinyt tapahtua parin ensimmäisen viikon aikana. Riittääkö tuotannolla uusia temppuja kiinnostuksen ylläpitämiseksi, jotta katsojan kiinnostus säilyisi? Ja missä menee raja: voisiko ruudussa tapahtua esimerkiksi väkivallantekoja?

Tuotantoyhtiö Metronome on valmistellut tätä BB-kautta kokonaisen vuoden, aina siitä lähtien kun edellinen BB päättyi. Viikko- ja muita tehtäviä sekä erikoistapahtumia on suunniteltu huolella. Lisäksi tuotantotiimillä on käytössään kaikkien BB-maiden kaikkien aikaisempien tuotantokausien hyväksi havaitut sisällöt. Käänteitä tulee siis riittämään.

bb-talossa

Sen sijaan väkivalta ei kuulu BB-taloon. BB-talon tapahtumien tulee noudattaa Suomen lakia, ja BB-sääntöjen mukaan väkivaltaisesti käyttäytyvä kilpailija poistetaan talosta välittömästi. Sääntö on ehdoton.
Niko ja Andreas asettumassa yöpuulle. BB-talon asukkaat nukkuvat kaikki samassa huoneessa, osa jopa keskenään samassa sängyssä.

BB:llä oli myös varaa luopua sekä Ristosta että Minnasta, jotka molemmat olivat aika rohkeissa rooleissa talossa…

Normaalin BB-proseduurin mukaisesti kanssakilpailijat nimesivät Riston ja Minnan äänestykseen ja kansa äänesti heidät ulos.

Kaarina Hazard ennusti, että BB-talossa nähdään vielä homoseksiä. Mitä sanot hänen arveluunsa?

Se, miten kilpailijat BB-talossa käyttäytyvät, on heidän omien henkilökohtaisten valintojensa tulosta. Kukaan tuotantotiimistä tai kanavalta ei voi ennakolta tietää, millaisia valintoja he aikovat tehdä.

Tuomas Nevanlinna kertoi osallistumisestaan BB Business Editioniin Helsingin Sanomain syyskuun Kuukausiliitteessä. Nevanlinna ei kertomansa mukaan ensin halunnut olla missään tekemisissä ohjelman kanssa ,mutta muutti sitten mielensä, koska ”ihmisillä tehdyt rottakokeet” ovat aina kiinnostavia. Onko tämä se logiikka, jolla ”fiksu” katsoja voi perustella ja oikeuttaa itselleen ja muille BB:n seuraamisen?

Miksi BB:n kaltaisten ohjelmien katsomiselle pitäisi olla jokin erityinen perustelu tai analyyttinen oikeutus? Eikö ole arveluttavaa jakaa katsojia ”fiksuihin” ja ”taviksiin”?

Tosi-tv-keskustelu muistuttaa huomattavan paljon sitä julkista polemiikkia, jota 90-luvun puolivälissä käytiin saippuasarjoista. Populaarikulttuurin tutkijat ovat perinteisesti ymmärtäneet erilaisia tv-tekstien luentatapoja, mutta samaa ei välttämättä voi sanoa korkeakulttuurin edustajista. Viime kädessä koko suomalaisen tv-keskustelun moralisoiva sävy juontaa juurensa siitä, että tv rantautui Suomeenkin työväenluokan, ei eliitin, kautta. Kuten Sari Elfving on väitöskirjassaan osuvasti todennut, tällä faktalla on ollut lehdissä julkaistua tv-puhetta sävyttävä kerrannaisvaikutuksensa, joka jossain määrin näyttäisi vaikuttavan – edelleenkin.

Millaisen kuvan sinun mielestäsi Big Brother antaa naisista / miehistä?

BB-kilpailijat antavat itsestään sellaisen kuvan kuin haluavat. Tämänvuotisia kisaajia seuraamalla voitaneen päätellä, että kilpailijat ovat edeltäjiään kilpailuhenkisempiä. Moni heistä on jo osoittanut olevansa valmis laittamaan peliin aika paljon. Lisäksi näyttäisi siltä, että naisten ottama rooli on aiempaa aktiivisempi.

Mikä on sinun mielestäsi ”oikea” tapa kastoa Big Brotheria?

Kanavan edustajana olen luonnollisesti sitä mieltä, että tv-ohjelmia saa katsoa juuri sellaisella (luenta)tavalla kuin itse haluaa – samastuen, ironisoiden, myötäeläen, analysoiden, peilaten, torjuen, projisoiden…

Teksti
Karri Kokko

Kuvat
Sub / Metronome

Osallistu keskusteluun Big Brotherista

Kaarina Hazard: ”Big Brotherissa seuraavaksi homoseksiä?” (SK netti 5.9.2008)

Lisää Big Brotherista
Big Brotherin kotisivut
BB-talon säännöt
Wikipedia (suom.)
Wikipedia (engl.)

Maaretta Tukiainen
Subsinttiä mediakenttään: Tv-kanavan tuotekehitys vuonna 2003