Kanava: Stalinin aikana kirjailijoista tuli ”ihmissielun insinöörejä” – Putinin Venäjällä tuntuu kylmä kaiku Neuvostoliitosta

Suuren terrorin aikana vainoissa pidätettiin yli 2 000 kirjailijaa. Vain 500 heistä selvisi, monet riuduttuaan vuosikausia leireillä.

Josif Stalin
Teksti
Ville Ropponen

”Kirjailijoiden kontrollilla ja sorrolla oli tsaarin Venäjälle ulottuvat perinteensä, mutta neuvostovalta kohosi tässäkin asiassa omiin sfääreihinsä”, kirjoittaa Ville Ropponen Kanava-lehden numerossa 2/2022. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

 

Puolen tunnin junamatkan päässä Moskovasta lepää Peredelkinon huvilakylä. Lehtometsän kehystämä taajama on nyt uusrikkaiden suosiossa ja täynnä uudisrakentamista, mutta vanhoja puutalojakin yhä löytyy.

Rautatieseisakkeelta tullessa törmää metsäkalmistoon, josta voi bongata paljon neuvostokirjailijoiden hautoja. Tien vierustan kyltissä esitetään kartta, joka kertoo missä asui aikoinaan se ja se kuuluisa kirjailija.

Ja kun jatkaa syvemmälle Peredelkinoon, löytää Nobel-kirjailija Boris Pasternakin kotimuseon, lastenkirjailija Kornei Tšukovskin museon ja runoilija Bulat Okudžavan museoidun datšan.