Raikkaasti natseja  vastaan

Spike Leen paluuelokuva ärsyttää, naurattaa ja vaikuttaa.

elokuva
Teksti
Kalle Kinnunen

Itsevarmuus BlacKkKlansmanin kaltaisen elokuvan tekemiseen taitaa edellyttää yli 30 pitkän elokuvan ja dokumentin kokemusta. Spike Leen pitkälle uralle on kuulunut sekä laadultaan vaihtelevia tilaustöitä että persoonallisempia teoksia, ja uutuus lukeutuu ehdottomasti jälkimmäisiin. Lee ei ole aikoihin saanut tehdä omia juttujaan kunnon resurssein, eikä hänen edellisiä ohjauksiaan ole nähty Suomessa lainkaan. Esimerkiksi kauhuelokuva Da Sweet Blood of Jesus toteutettiin joukkorahoituksen turvin.

Lee ei pelaa comeback-mahdollisuuttaan varman päälle. BlacKkKlansmanissa on paljon yllättäviä ja erikoisia ratkaisuja, joista yksi on Yhdysvalloissa tuntemattoman suomalaisen Jasper Pääkkösen valinta erääseen keskeiseen rooliin. Elokuvasta näkee, että monissa kohtauksissa improvisoidaan, ja lajityyppi heittelehtii rosoisesti satiirista tilannekomediaan ja jännityselokuvaksi.

 

Ollaan Coloradon osavaltiossa 1970-luvulla. Kaupungin ensimmäinen musta poliisietsivä Ron Stallworth pääsee peitetehtäviin selvittämään afroamerikkalaisten radikalisoitumista, mutta siinä sivussa keksii soittaa Ku Klux Klanin rekrytointi-ilmoituksen numeroon. Stallworth esittää hävytöntä valkoista rasistia puhelimessa niin hyvin, että hänestä halutaan järjestön jäsen. Tapaamisiin lähetetään Stallworthina esiintyvä valkoinen poliisi.