Sota ja seksi kulkivat käsi kädessä – härskit jutut lujittivat suomalaisten sotilaiden yhteishenkeä

ARVIO: Tutkija Sari Näre ei tuomitse miehiä mutta ei silittele, kun naisia alistetaan.

jatkosota
Teksti
Herman Raivio

Suomalaissotilaat taistelivat talvi- ja jatkosodassa paitsi pervitiinin myös rasvaisten juttujen voimin. Monipuolinen yhteiskuntatieteilijä Sari Näre on tehnyt sotilaiden seksikertomuksista perusteellisen tutkimuksen Sota ja seksi. Materiaali tulee korsuperinnearkistosta.

Juttujen todenperäisyyttä tärkeämpää oli, että seksitarinointi yhdisti miehiä. Liioittelu ja huumori kuuluivat asiaan, eikä naisenpuutetta pidetty häpeänä. Sotilasporukoissa hyväksyttiin melko kirjavia seksuaalisia variaatioita, mutta masturbointia pidettiin jopa homoutta pahempana. Onanoiva mies kun vetäytyi ryhmästä, nautti yksin ja salassa.

Näre ei tuomitse miehiä mutta ei myöskään silittele heitä, kun tarinointi paljastaa naisten alistamista. Suojattominta oli rintaman läheisyyden naisilla, pesula- ja siivoustyöntekijöillä. Heitä pidettiin siveettöminä ja siksi vapaana riistana. Rintamalta palaavat miehet pakottivat toisinaan naisia seksiin. Naiset antoivat onneksi ahdisteleville miehille joskus edes sanallisesti takaisin.

Naisia työnnettiin tarinoissa alas esineellistämällä, mutta samalla korotettiin ylös idealisoimalla. Naiskäsitys oli aina jollain tavoin vääristynyt, mutta niinhän se suljetuissa miesyhteisöissä yleensä on.

Saksalaissotilaat herättivät suomalaismiehissä kateutta, koska antoivat naisille poikkeuksellista mielihyvää, kuten suuseksiä. Näin ainakin uskottiin. Myytti seksuaalisesti anteliaasta ulkomaalaismiehestä pysyi vahvana.