SK:n uusi blogisti Koulukinkku päästää lukijat opettajan pään sisään

koulu
Teksti
Juho Salminen

Järki ja tunteet -blogi kertoo runomuodossa, mitä opettaja oikeasti ajattelee.

Koulukinkku

Kyllä, nimimerkki Koulukinkku on oikeasti sitä, mitä hän sanoo olevansa: aineenopettaja Etelä-Suomesta, nainen. Ja miksikö hän kirjoittaa Suomen Kuvalehden sivuilla nimimerkillä?

Vastaus on hänen teksteissään. Ne kertovat asioista, joista opettajat eivät ole tavanneet puhua ääneen: Millaisia tuntemuksia oppilaat herättävät opettajassa? Entä vanhemmat tai toiset opettajat? Kiintymystä, uupumusta, vastenmielisyyttä, iloa, toivoa – tarjolla on koko kirjo.

Koulukinkku runoineen päästetään ääneen siksi, että koulumaailma on esiintynyt julkisuudessa varsin negatiivisessa valossa: kouluampumisista kalapuikkokohuihin. Koulun arki on paljon muutakin.

Koulukinkun tekstejä julkaistaan Järki ja tunteet -blogissa joka arkipäivä toukokuun loppuun saakka, siis kevätjuhliin asti.

Kevätjuhlien jälkeen nämäkin runot ovat alunperin syntyneet. Vuosi sitten lukuvuoden päätteeksi Koulukinkku kaivoi esiin arviointikirjoja ja luokkakuvia, joista hän löysi tuttuja nimiä ja naamoja – oppilaitaan.

Vanhojen ja uusien oppilaiden herättämät tunteet hän kirjasi ylös, ja niin runot alkoivat syntyä.

”Ne ovat oppilaiden minussa herättämiä fiiliksiä.”

Entä nimimerkki Koulukinkku, kuinka se on syntynyt?

”Nimellä olen hakenut sitä, kuinka varsinkin poikaoppilaat näkevät naisopettajan. Kinkku on sana, joka tulee mieleen, kun opettaa hormoneja pursuavia teinipoikia.”

Erityisen kirjallista menneisyyttä Koulukinkulla ei ole. Järki ja tunteet -blogissa julkaistavat runot ovat syntyneet ”aihe edellä” eli sanottavaa on ollut ja runot ovat osoittautuneet luontevaksi ilmaisumuodoksi.

Koulumaailman käsittely sanataiteen avulla saattaa myös jatkua, sillä Koulukinkku suunnittelee kouluun sijoittuvan näytelmän kirjoittamista.

Nimimerkki Koulukinkun kanssa voi keskustella hänen blogikirjoitustensa yhteydessä.