Skitsofrenia, anoreksia, ostosmania, masennus – mielen häiriöt ovat luultua moninaisempia

Arvio: Error lähettää lukijan perinpohjaiselle matkalle hulluuteen.

anoreksia
Teksti
Markus Ånäs

Lääkäriseura Duodecimin mukaan joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä. Muotoja, miten sairaus näyttäytyy, on monia: tutut skitsofreniat, baby bluesit, anoreksiat ja masennus ovat vain pieni pintakerros. Tiedon puute hankaloittaa hyväksymistä, eikä aikuinen pääse hoitoon ennen kuin myöntää ongelmansa. ”Minulla meni siihen 14 vuotta”, kertoo bulimiaa sairastanut Henna kirjassa Error – Mielen häiriöitä.

Error lähettää lukijan perinpohjaiselle matkalle hulluuteen. Elina Järvi ja Tiina Hotti ovat kirjoittaneet 15 laajaa henkilökuvaa, joissa esille nostetaan sairaus. Mukana on myös useita julkisuuden henkilöitä, lähinnä muusikkoja. Alexi Laiho, Herra Ylppö, Milana Misic ja Jonna Christensen paljastavat oman tarinansa. Tunnelma on intiimi: Mokoma-yhtyeen Marko Annala kertoo, miten masennuksen hoito konkretisoitui, kun hän otti ”rakkaat muumimukinsa laatikosta ja laittoi ne esiin vitriiniin”.

Päälle ei voi nähdä, mitä kunkin kuori alleen kätkee. Karun suomalaisäijän näköisestä Markosta ei voisi millään kuvitella, että hänellä mielenterveyden ongelmat purkautuvat holtittomana shoppailuna. Kahdeksan viikon ostosmanian jälkeen posti toi kotiin paketin piilolinssejä. Sittemmin niitä on tullut Markolle säännöllisesti joka kuukausi. ”Näössäni ei ole vikaa. En käytä piilolinssejä, enkä todellakaan tarvinnut niitä”, hän kertoo.

Toimittajataustaiset Järvi ja Hotti tekevät perusteellista työtä. Jokainen henkilökuva esittelee kohteensa arvokkaasti, kuten myös Olga Poppiuksen haastatelluista ottamat näyttävät muotokuvat. Rakenne muistuttaa lehtiartikkelia ja alussa kerrotaan aina koukuttava anekdootti. Tirkistelykirjasta ei kuitenkaan ole kyse, sellaiseksi se on liian avoin. Error ei kurki avaimenreiästä, vaan ovet levitetään auki lukijan tulla ja mennä.