
Pyhä pulla
Joululimppujen ja laskiaispullien jälkeen vuorossa on seuraava nisujen suurjuhla.
Pääsiäispöytä on täynnä symboliikkaa. Lammasta syödään muistutuksena Jeesuksen uhrista. Kananmunat viittaavat tyhjään hautaan. Mämmi on symboli kohottamattomalle leivälle ja siten muistuttaa Vanhan testamentin kertomuksesta juutalaisten nopeasta pakenemisesta Egyptistä kohti luvattua maata.
Pääsiäisen aika on myös pakanallisista perinteistä tuttu juhlakausi. Hyvää satoa, onnea ja terveyttä on toivottu vitsoin ja kokoin. Vaikka maaseutuväestön kaapit ovat ammottaneet tyhjyyttään juuri pääsiäisen aikoihin, on pöytään kuitenkin loihdittu maagisia vehnäherkkuja.
Kierrepulla-babkan alkuperä on kiistelty. Yhdet uskovat sen syntyneen nykyisen Puolan ja Ukrainan alueella, toiset arvelevat sen kulkeutuneen Italiasta, jolloin se olisi kehittynyt sikäläisestä jouluherkusta panettonesta.
Älä suotta jätä juttua kesken
Tilaa Suomen Kuvalehti
Katso kaikki tilausvaihtoehdotOletko jo tilaaja?