25 vuotta sitten

Suomalainen on valmis lyömään vetoa mistä vain. Lottohulluna pidetty kansa on noussut myös urheiluvedonlyönnissä maail­man kärkeen. Uudet, entistä nopeammat ja kiihottavammat pelikohteet kasvattavat rahavirtoja, ja urheilulle, kulttuurille ja kansanterveydelle ohjautuva potti kasvaa. 

Viime vuonna muualla Euroopassa ­pelien järjestäjillä oli selviä vaikeuksia: vaihdot laskivat ja pelaajien kiinnostus väheni. Sen sijaan Veikkauksen liikevaihto kasvoi puoli miljardia markkaa, 11 prosenttia edellisestä vuodesta ja oli lähellä viittä miljardia. Toiseksi suurimman suomalaisen pelien pyörittäjän, Raha-automaattiyhdistyksen vaihto kasvoi viime vuonna viisi prosenttia vajaaseen 2,4 miljardiin markkaan. Suomalaiset lottosivat 2,2 miljardilla markalla vuonna 1996. Asukasta kohden se oli 429 markkaa. Tässä tilastossa suomalaiset ”hävisivät” vain norjalaisille ja englantilaisille.

Suomalaiset ovat aina valmiita kieltämään kaiken hauskan. Kuitenkin sekä lotto että urheilu- ja rahapelit hyväksytään, jopa selvemmin kuin monessa muussa maassa.

Hyvä ravipalikka, kunnon kasinopeluri ja järkevä lottoaja eivät laske sitä, paljonko peleihin on mennyt rahaa. Suuret voitot säilötään muistojen kultaiseen kirjaan. Tap­pioita ei kannata kirota, koska nekin menevät hyviin tarkoituksiin: taiteelle, tieteelle, urheilulle, kansanterveydelle ja muuhun tarpeelliseen.