25 vuotta sitten

Sanoman, WSOY:n ja Helsinki Median yhdistyminen loi Suomeen ennennäkemättömän mediaimperiumin. Vuoden kuluttua toimintansa aloittava yritys on 7,4 miljardin liikevaihdollaan Suomessa omassa luokassaan. Uuden yhtiön jalat ovat Suomessa ja painetussa sanassa, mutta silmät tiukasti ulkomailla ja sähköisessä viestinnässä.

Uusi Sanoma-WSOY on ruotsalaisen Bonnierin jälkeen Pohjoismaiden toiseksi suurin mediayritys. Euroopassa se on keskikokoinen mediatalo. Maailmantason yhteistyökumppanikin on jo katsottuna, sillä Aatos Erkko on istunut englantilaisen Rupert Murdochin News Corporation -yhtiön hallituksessa jo muutaman vuoden. 

Suuryritys tarjoaa mahdollisuuden purkittaa samoja sisältöjä eri muodoissa: lehtijuttuja myydään verkkolehdissä, televisiossa ja maksullisessa arkistossa ja kirjasta voidaan muokata tv-sarja, elokuva, romppu ja internet-versio. Tekijänoikeusasioissa riittää tosin yhä selvittämistä.

Sanoma-WSOY:n synnyn avaintekijänä pidetään sitä, että Erkkojen suku luopui ikiaikaisesta määräysvallastaan Sanomaan ja vei yrityksen pörssiin. Vallankeikauksen vaara on tosin tehokkaasti torjuttu, sillä sanomalaisilla on hallussaan 49,75 prosenttia äänivaltaisista osakkeista. Erkon sana on uudessakin yhtiössä laki.