25 vuotta sitten

Nuorsuomalaisten puheenjohtaja ­Risto E. J. Penttilä ei pidä puolueensa vaaliliittoa keskustan kanssa läheskään varmana.

Keskusta ja nuorsuomalaiset alkoivat neuvotella yhteistyöstä pari kuukautta sitten nimenomaan Penttilän aloitteesta. Työelämään joustavampia pelisääntöjä haikaileva Penttilä innostui keskustan työreformista ja halusi selvittää, olisiko suurimmalla oppositiopuolueella valmiutta uudistaa radikaalisti myös verotusta ja sosiaaliturvaa.

Penttilä laski, että jos keskusta saataisiin tarkistamaan linjaansa, myös kokoomus joutuisi arvioimaan uudestaan suhteitaan hallituskumppaneihin, ja parhaassa tapauksessa maassa voisi olla jo seuraavalla vaalikaudella uusi porvarihallitus.

Keskustan Esko Aho otti haasteen niin innokkaasti vastaan, että Penttilä on nyt joutunut hänelle outoon jarrumiehen rooliin. Viime viikolla Aho ilmoitti keskustan haluavan Helsingissä vaaliliittoon nuorsuomalaisten ja kristillisten kanssa. Hän myös antoi ymmärtää, että kolmikon käymissä ohjelmakeskusteluissa oli löytynyt yllin kyllin pohjaa tulevalle yhteistyölle.