Kultaa ja kuolemaa

Jacques Audiardin western on vuoden parhaimmistoa.

elokuvat
Teksti
Kalle Kinnunen

Aikamme kärkiohjaajiin kuuluva Jacques Audiard tunnetaan rikoselokuvistaan, joissa karhean realismin sävyt kohtaavat voimakkaasti korotetun elokuvallisen todellisuuden. Dheepan (2015) voitti Cannesin Kultaisen palmun. Profeetta (2010) oli kansainvälinen menestys. Audiardin elokuvissa ulkopuoliset pyrkivät järjestelmän osaksi ja kitkasta seuraa väkivaltaa.

Klassinen ranskalainen cinefiili ohjasi ensimmäisenä englanninkielisenä elokuvanaan eeppisten maisemien westernin. Hän ei uudista genreä vaan ottaa siitä kaiken irti.

Eletään 1850-luvun kultakuumeen aikaa.

Karskit veljekset Charlie ja Eli Sisters (Joaquin Phoenix ja John C. Reilly) esitellään verilöylyn suorittajina. He saavat jäljitystehtävän Kalifornian erämaille.

Käy ilmi, että jahdattu keksijä (Riz Ahmed) on mukava mies äkkirikastumisen partaalla ja avun tarpeessa. Vauraus voitaisiin jakaa rauhanomaisesti. Kolmas tehtävään palkattu pyssymies (Jake Gyllenhaal) ei taida suostua.

Audiard näkee amerikkalaisnäyttelijät vähän erilaisesta kulmasta.

Kaikki keskeisten roolien esittäjät tekevät mieleenpainuvaa työtä. Phoenix ja Reilly luovat veljeksistä sympaattiset ja rikkinäiset riitapukarit. Charlie saattaa olla psykopaatti mutta rakastaa veljeään. Rämäpäisyys pitää vähemmän fiksun tyypin hengissä.

Ihmiskuvassa ja huumorissa on spagettiwesternien särmää. Ahneus johtaa tragediaan, mutta käänteet jaksavat yllättää.

Trendikkääksi ei lajityypin valintaa ainakaan jälkikäteen voi kutsua. Menestys oli vaisu, ja elokuva saapuu Suomeen jälkijunassa. Se todennäköisesti jää vuoden parhaiden ensi-iltojen kärkijoukkoon.

★★★★☆ Sistersin veljekset (Sisters Brothers) elokuvateattereissa.