”Sinähän soitat kuin mies”

Musiikki vei Kaisa Mäensivun Hämeenlinnasta New Yorkiin.

musiikki
Teksti
Petri Silas

Ura ulkomailla on monen muusikon haave. Kaisa Mäensivu sai unelman jahtaamiseen hyvät eväät, kun hän valmistui kolmisen vuotta sitten Manhattan School of Musicista.

”Opiskelu New Yorkissa toi Suomea enemmän potkua omaan tekemiseen, säveltämiseen ja yksilöllisyyteen”, 30-vuotias jazzbasisti kertoo.

Mäensivu ponnisti Atlantin taa Sibelius-Akatemian kautta.

”Koulun ulkopuolella olen oppinut paljon siitä, miten musiikkiympyrät pyörivät ja miten tärkeää aktiivisuus on soittotaidon ohella. Turvallisen kotimaan tutuissa kuvioissa olisin tuskin kehittynyt muusikkona tai ihmisenä näin nopeasti näin rohkeaksi. Oman bändin perustaminen olisi ujostuttanut pidempään Suomessa, koska jazzyhteisö on niin pieni.”

Mäensivu keikkailee ahkerasti myös muiden johtamissa orkestereissa ja säveltää musiikkia toiselle julkaisulleen. Debyyttilevy In the Key of K (2017) saa pian seuraajan.

 

Rakkaus jazziin syttyi teini-iässä, kun Mäensivu pääsi äitinsä mukana keikoille synnyinkaupungissaan Hämeenlinnassa. Piano vaihtui kontrabassoon 14-vuotiaana.

”Musiikki on ainoa ilmaisukeinoni ja tärkeä väylä toteuttaa itseäni. Se on myös vahvasti ihmisiä yhdistävä asia”, Mäensivu miettii.

”Olen tutustunut New Yorkissa paikallisten ohella suureen määrään eurooppalaisia ja aasialaisiakin jazzmuusikoita. Kontaktipinta on laaja, ja skene näyttäytyy ainutlaatuisena, maailmanlaajuisena verkostona.”

Elämä genren keskuksessa antaa paljon, mutta kaikki kokemukset eivät ole plusmerkkisiä. Tympeät ”Sinähän soitat kuin mies” -letkautukset ovat hiipumaan päin, mutta toisinaan Mäensivun ihonväriä ja sukupuolta ihmetellään eikä #metoo-kokemuksiltakaan ole voinut välttyä.

”Kerran tilaaja kyseli rintojeni kokoa, jotta osaisi hankkia räätäliltä sopivan puvuntakin. Asia sinällään oli ookoo, mutta tyyli ja sävy sellaisia, että passasin sen keikan ja jätin äijän mittailemaan omia miestissejään. Tytöttelyäkin tulee vastaan, mutta vähemmän alan ammattilaisilta. Enemmän yleisön jäseniltä tai muilta ei-muusikoilta.”

Ilmiö ei tietenkään rajoitu yhteen paikkaan.

”Viime aikojen koomisin kommentti tuli Ylistarossa, missä esiinnyimme Signe-yhtyeen kanssa. Kun roudasimme neljän naismuusikon kesken soittimia sisään, yksi sivustaseuraaja totesi kovaan ääneen, että nytkö ne missikisat alkoivat.”

Mäensivu aikoo pysyä New Yorkissa.

”Olen oppinut täällä valtavasti jazzin historiasta sekä gospelista ja päässyt tutustumaan henkilökohtaisesti Ron Carteriin ja muihin uraauurtaviin legendoihin.”