Olennainen välittyy

Edward Vesalan työn jatkalla on useita guruja.

musiikki
Teksti
Petri Silas

Kukaan yksittäinen henkilö ei ole vaikuttanut suomalaisen improvisoidun musiikin kehitykseen yhtä paljon kuin Edward Vesala (1945–1999). Mielipiteet jakaneen, mutta kiistatta merkittävän rumpalin ja säveltäjän johtamista yhtyeistä ovat ponnistaneet pianisti Iro Haarla, kitaristi Raoul Björkenheim ja saksofonisti Tapani Rinne. Heistä kukin vahvistaa, että ”Eetu” oli usein hyvin vaativa mutta innoittava ja aina uraauurtava poikkeusyksilö.

Vesalan musiikkiin keskittynyt Sound & Fury -yhtye hiljeni johtajansa menehtymisen myötä vain väliaikaisesti. Vetovastuun otti jokunen vuosi sitten saksofonisti Jorma Tapio. Juuri ilmestynyt Thundering of Dawn on toinen ilman Vesalaa toteutettu levy. Se koostuu pääosin hänen aiemmin julkaisemattomasta materiaalistaan.

Ikonisen rumpalin saappaat vetää nyt jalkaansa Black Motor -yhtyeestä tunnettu Simo Laihonen. 36-vuotias freejazzin kärkinimi läpäisi koesoiton ja lähestyy tehtävää nöyränä mutta ilman nöyristelyä.

”Koska en ikinä tavannut Eetua, pystyn tulkitsemaan tätä musaa ilman ennakko-oletuksia ja painolasteja”, Laihonen toteaa. ”Ei porukkaan mitään kopiota haettukaan. Olen poiminut sekä Vesalan että Sound & Furyn kanssa ennen minua soittaneen Ilmari Heikinheimon äänitteiltä monta olennaisina pitämäni asiaa.”