SIC-galleria luottaa taiteilijoihinsa

Vanhassa satamarakennuksessa järjestetään näyttelyitä vapain käsin ja ilman taloudellisia odotuksia.

Jätkäsaari
Teksti
Taru Torikka

Sauli Sirviö ja Kalle Leino ovat helpottuneita. ”Saimme juuri tiedon, että gallerian toiminta on turvattu vuoden loppuun”, Sirviö iloitsee kuultuaan Suomen Kulttuurirahaston 35 000 euron apurahasta.

Valokuvaaja Sirviö ja taidemaalari Leino kuuluvat seitsemän hengen taiteilijaryhmään, joka pyörittää Helsingin Jätkäsaareen vanhaan satamarakennukseen kotiutunutta SIC-galleriaa. Toiminnan ydinajatus on täydellinen luottamus taiteilijaan. Näyttelyihin ei kohdistu taloudellisia odotuksia. SICin kutsumat taiteilijat saavat tilan ja tukea näyttelyn rakentamisprosessin ajaksi.

Jokaisella SICin jäsenellä on vuorollaan vetovastuu näyttelyistä ja vapaat kädet sisällön suhteen. Ryhmän omien taiteilijoiden ohella makasiinissa on esitelty esimerkiksi belgialaisia tekijöitä ja amerikkalaisen Brad Downeyn kaupunkitiloilla leikkivää taidetta.

Ajatus taiteilijoiden omasta galleriasta syntyi nelisen vuotta sitten. ”Etsimme oikeaa tilaa kauan”, Sauli Sirviö kertoo. Ryhmä harkitsi Suvilahtea, mutta Jätkäsaaren makasiinirakennus tuntui heti omalta.

”Täällä yhdistyivät Lars Sonckin arkkitehtuuri ja mahdollisuus rakentaa suojeltujen seinien sisälle oma tila.”