Sibelius-viulukilpailu: ”Kuulen konserton noin kymmenen kertaa – ei siihen voi kyllästyä”

Sibelius-Seuran puheenjohtaja Lauri Tarasti kertoo, mikä on viulukilpailun kestävin anti kulttuurille.

Lauri Tarasti
Teksti
Minna Kontkanen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Ruoholahden konservatoriossa Helsingissä kuhisi, kun Sibelius-viulukilpailun alkuerien 39 osallistujaa esiintyivät yleisölle ja tuomaristolle. Jännitys jatkuu tänään perjantaina 27. marraskuuta välierillä ja joulukuun alkajaisiksi finaalilla.

Nuorten kilpailijoiden harjoitusvuosi huipentuu, niin myös kilpailutoimikunnan ja Sibelius-Akatemian vuosi. Nämä kaksi hoitavat kisan käytännön järjestelyt. Taloudellisen vastuun kantaa Sibelius-Seura.

Seuran vuosi huipentuu säveltäjän 150-vuotisjuhlaan Hämeenlinnassa 8. joulukuuta. Viulukilpailun voittaja esittää juhlallisuuksissa suomalaisen klassisen musiikin kruununjalokiven, Sibeliuksen viulukonserton.

Kaikki Sibelius-viulukilpailijat joutuvat opettelemaan konserton, ja se säilyy heidän ohjelmistossaan jopa vuosikymmenet. Siinä on kilpailun kestävin anti kulttuurille, sanoo kilpailutoimikunnan ja Sibelius-Seuran puheenjohtaja, ministeri Lauri Tarasti. ”Kuulen joulukuun kahdeksanteen mennessä viulukonserton noin kymmenen kertaa, mutta siihen en oikein voi kyllästyä”, Tarasti sanoo.