Shrek on viihdyttävä ja sadunomainen tarina erilaisuudesta

Arvio: Tunnelma katsomossa on kuin Broadwaylla.

Helsingin Kaupunginteatterin Shrek on Broadwaylla kantaesitetty musikaali William Steigin satukirjan ja Oscar-palkitun animaatioelokuvan (2001) pohjalta. Erilaisuudesta kertova tarina on aina ajankohtainen.

Hyljeksitty Shrek asuu yksin suolla, kunnes satuolennot valtaavat sen. Ne pakenevat lordi Farquaadia, joka haluaa eroon ”friikeistä”. Farquaad on outo itsekin, pienikokoinen ilkimys. Hän lupaa suon Shrekille, jos tämä noutaa prinsessa Fionan hänen puolisokseen. Ihan tavallinen Fionakaan ei ole.

Helsinkiläisesitys sisältää huippuunsa viimeisteltyjä tulkintoja. Ensi-illan keskipisteeksi noussut Anna-Maija Tuokko (Fiona), valloittaa upealla äänellään, ilmehdinnällään ja steppauksellaan. Matti Leino loistaa suulaana Aasina ja Antti Timonen mahtipontisena Farquaadina.

Petrus Kähkösen Shrek jää latteaksi, vahvojen tulkintojen varjoon. Harmillista, sillä Kähkönen on ilmaisuvoimainen näyttelijä ja taitava laulaja.

Alkupuolisko on upeiden lauluesitysten ilotulitusta. Piti miltei hieraista silmiään, että tajusi istuvansa Linnanmäen Peacock-teatterissa eikä Broadwaylla. Lopussa musikaali syvenee erilaisuuden pohdinnaksi. Shrekin ja Fionan lähentyminen piereskellen ja röyhtäillen huvitti suurta osaa yleisöä. Suomennos ja ohjaus ovat Kari Arffmanin, Kaupunginteatterin tulevan johtajan.