Sauna – harvinaista kauhua Suomesta

Antti-Jussi Annila
Teksti
Karri Kokko
sauna

Elokuvaohjaaja Antti-Jussi Annila jatkaa uudella elokuvallaan kartoittamattomilla reiteillä. Sauna kertoo rajan vetämisestä Ruotsin ja Venäjän välille pitkän vihan jälkeen vuonna 1595. Lajityypiltään se on Suomessa harvinainen kauhuelokuva.
Tommi Eronen on Saunan kartanpiirtäjä Knut.

Annilan mukaan olennaista elokuvassa on rajan ylittäminen, ja tarina rajanvetäjistä sopi siihen hyvin.

”Halusin tehdä elokuvan katumuksesta ja anteeksiannosta. Tarina on sinänsä ajaton”, Annila kertoo.

Aluksi Annila suhtautui varsin penseästi ajatukseen tehdä kauhuelokuva. Ehkä juuri siksi lopputulos ei ole mikään oppikirjaesimerkki kauhuelokuvasta.

”Käsikirjoittaja Iiro Küttnerin kanssa pidimme tärkeänä, että tarina toimii, vaikka kauhun ottaisi siitä pois.”

Taas suomalaista mytologiaa

Esikoiselokuvassaan Jadesoturi Annila yhdisteli kiinalaista kungfu-elokuvaa ja suomalaista Kalevalaa. Myös Sauna ammentaa suomalaisesta mytologiasta. Ohjaaja kuitenkin kiistää tietoisen Suomi-kuvan korostamisen.

”Ratkaisu ei ole ollut mitenkään tietoinen, vaan Suomi-kuva on tullut luonnollisesti. Tarinan ehdoilla voisin ammentaa muualtakin.”

Annila uskoo, että Suomi-viittauksilla saa kansainvälisissä elokuvapiireissä eksotiikkapisteitä. Yksinään ne eivät kuitenkaan riitä mihinkään.

”Tuskin Saunaa kukaan katsoo sen takia, että se on suomalainen ja kertoo Suomesta. Sinänsä pieni maa voi toimia kuriositeettina.”

Erikoiset näyttelijävalinnat

Sauna erottuu muista uusista suomalaiselokuvista myös näyttelijävalinnoillaan. Yllättävimmät niistä ovat Viktor Klimenko ja Ismo Kallio.

Klimenko esiintyi valkokankaalla edellisen kerran vuonna 1969 Matti Kassilan elokuvassa Vodkaa, komisario Palmu. Kallio taas muistetaan parhaiten ”Vara-Manuna” muun muassa Turhapuro-elokuvista.

Annilan mukaan valinnat olivat kuitenkin selviä heti, kun hän tapasi näyttelijät.

”Ensiksi en ottanut vakavissani ehdotusta Klimenkosta. Kuitenkin heti, kun tapasin hänet, tajusin hänen karismansa”, Annila sanoo.

Teksti
Jussi Lankinen / STT
Kuva
Bronson Club

Kalle Kinnusen blogi Kuvien takaa
Amerikkalaiset ostivat Saunan (2.10.2008)
AJ Annilan Sauna tarjoaa mystiset löylyt (8.9.2008)

Lisää aiheesta
Sauna
Wikipedia