Murhaajan kasvutarina

sarjatärpit
Teksti
Matti Rämö

Netflix käsittelee sarjamurhaaja Jeffrey Dahmeria sekä dokumentti- että fiktiosarjassa. Jälkimmäinen kuvaa sisäänpäin kääntyneen homoseksuaalin varttumista 17 miehen ja pojan murhaajaksi. Hitiksi noussut Dahmer – Hirviö on vaivaannuttavien tilanteiden kimara, johon Evan Petersin päärooli tuo synkkää syvyyttä. Sarja kysyy, olisiko Dahmerin teot huomattu aiemmin, jos uhrit eivät olisi kuuluneet vähemmistöihin.

Dahmer – Hirviö: Jeffrey Dahmerin tarina. Netflix.


Tšekkikylän valinta

Wasteland antaa kiinnostavan näytteen tšekkiläisestä sarjaosaamisesta. Köyhän pohjoisböömiläisen kylän rivit rakoilevat, kun kaivosyhtiö tarjoutuu ostamaan hiiliesiintymän päällä olevat maat ja ihmisten kodit. Kaupunginjohtajan (Zuzana Stivínová) tyttären katoaminen luovat so­sio­draamaan jännitettä, komeat syksyiset metsämai­semat maagista tunnelmaa.

Wasteland. HBO.


Kobrajahti jatkuu

Cobra Kai elvytti onnistuneesti Karate Kid -elokuvien maail­man antamalla pääroolin alkuperäispahis Johnnylle (William Zabka). Sen jälkeen sarja on kaivanut unholasta elokuvasarjan pienimmätkin hahmot. Painopiste on siirtynyt menevästä kasari­nostalgiasta teinien huoliin. Värikkään pahiksen ryhdistäytymisen sijasta seurataan mustavalkoista hyvän ja pahan dojon taistelua.

Kobra Kai, 5. kausi, Netflix.