Säteilevä ­menneisyys

Ukraina
Teksti
Matti Komulainen

Tšernobylin nelosreaktorin räjähdys 26. huhtikuuta 1986 Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa on tähän mennessä kaik­kien aikojen vakavin ja tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus. Se toi Suomeenkin laskeuman, jonka vahingollisuutta aluksi vähäteltiin. Viranomaiset välittivät kansalaisille ensin Neuvostoliiton version tapahtumista.

Kylmän sodan aikakauden salailumentaliteetti sekä tasapainoilu idän ja lännen rajalla jätti jälkensä muun muassa Johanna Auléniin (s. 1981). Graafikko, animaattori ja kuvataideopettaja oli päiväkoti-ikäinen laskeuman leijuessa kohti Suomea. Se piirtyi pienen Johannan mieleen ensimmäisenä pelottavana kokemuksena.

Lapsi ei ymmärtänyt tilannetta mutta teki päätelmänsä aikuisten reaktioista. Äiti kielsi menemästä ikkunan lähelle. Isästä huokui epävarmuus. Tyttö alkoi nähdä painajaisia pilvistä, jotka leijuivat uhkaavina taivaanrannassa ja syöksyivät kohti tappaen kaiken elollisen.

Keväällä 2019 Aulén matkusti Ukrainaan ja vieraili onnettomuusalueen suljetulla vyöhykkeellä, jonka haikea kauneus veti puoleensa. Elämä näytt­i löytäneen uusia mahdollisuuksia ihmisten hylkäämissä miljöissä. Aulén kiintyi koiriin, joita vaelsi siellä missä turistit laskeutuivat kiertoajelubussista.