Tintti pahuuden ytimessä

sarjakuva
Teksti
Matti Komulainen

Tintti suuntaa reportaasimatkalle Neuvostoliittoon. Tehtävänä on jakaa matkakokemuksia 20. vuosisata -lehden lukijoille Belgiassa. Samaan junaan soluttautunut neuvostoagentti räjäyttää kuitenkin pommin, jotta ”likainen pikku porvari” ei koskaan pääsisi perille. Hänhän saattaisi paljastaa, mitä maassa tapahtuu todellisuudessa.

Kohteessa lehtimies saa Neuvosto-Venäjän salaisen poliisin Tšekan kannoilleen. Samalla hän todistaa lavastuksia, joilla maailma pyritään vakuuttamaan bolševismin toimivuudesta. Kulissit eivät hämää Tinttiä: ”Kun siis Venäjän kansa kuolee nälkään, suunnattomia viljamääriä lähtee ulkomaille todisteeksi Neuvosto-paratiisin ns. rikkaudesta.

Tarina käynnistyi tammikuussa 1929 jatkosarjana belgialaisessa nuortenlehdessä Le Petit Vingtième. Sitä julkaisi viikkoliitteenään konservatiivinen katolinen sanomalehti Le Vingtième Siècle. Vuonna 1930 tarina koottiin albumiksi. Ensimmäinen painos on nykyään haluttu keräilyharvinaisuus.

Georges Remistä (1907–1983) oli vasta kehittymässä Hergé, kun hän aloitti tarinan piirtämisen 21-vuotiaana. Seuraavina vuosikymmeninä Hergéstä kehkeytyi eurooppalaisen selkeän viivan sarjakuvan instituutio. Neuvostoseikkailu on ainoa varhaisalbumi, jota hän ei koskaan piirtänyt uudestaan. Sen teemoihin hän kuitenkin palasi toistuvasti muussa tuotannossaan, joissa mielivalta, tyrannit ja yhteiskunnallinen kuvasto ovat vakioelementtejä. Tintit peilaavat tarkasti 1900-lukua sekä suurvaltapolitiikan että tieteen ja tekniikan innovaatioiden osalta.