Ihmisyyden musta hetki

kirja-arviot
Teksti
Matti Komulainen

Kansalliskaarti tappoi neljä opiskelijaa ja haavoitti yhdeksää Kentin osavaltionyliopistossa Ohiossa neljäs toukokuuta 1970. Osa opiskelijoista osoitti mieltään Vietnamin sotaa vastaan, osa oli menossa luennolle. Kukaan ei ottanut vastuuta teoista eikä ketään myöskään tuomittu. Presidentti Nixon päinvastoin käytti tapausta myöhemmin henkilöstöpäällikölleen esimerkkinä, miten vastustajia pitää kohdella.

Ohiolaissyntyinen JohnDerf Backderf, 62, on sarjakuvataiteilija ja poliittinen pilapiirtäjä, jonka töitä on julkaistu noin 150 lehdessä, kute­n The Village Voicessa. Hänelle on myönnetty muun muassa R­obert F. Kennedy -journalismi­palkinto.

Backderf oli kymmenvuotias Kentin yliopiston ampumisten aikaan. Muutama päivä aiemmin hän oli nähnyt samoja sotilaita kotikaupungissaan, jonne kuvernööri oli pyytänyt kaartin murtamaan rahtarien lakkoa. Se oli pojan ensikosketus aikuisten maailmaan, joka vyöryi ”verisenä sekasotkuna” joka ilta televisiosta.

Backderfin dokumentti­albumi Kent State perustuu silminnäkijöiden lausuntoihin ja yksityiskohtaiseen tutkimus- ja selvitystyöhön. Lähdeluettelo teoksen lopussa listaa jokaisen kohtauksen taustamateriaalin.