Dystopia ja ­todellisuus

sarjakuva
Teksti
Matti Komulainen

Ystävysten kortti-ilta päättyy hyytävästi, kun ympäröivä Buenos Aires peittyy outoon hiutalesateeseen. Kaikki, jotka joutuvat kosketuksiin laskeuman kanssa, kuolevat. Mysteeriä syventävät pahantahtoiset olennot, joille on luovutettu koko Etelä-Amerikka temmellyskentäksi.

Symboliikka peilaa tarinan syntyaikaa. Eternautti (El Eternauta) ilmestyi jatkosarjana argentiinalaisessa Hora Cero -viikkolehdessä vuosina 1957–1959.

Argentiina oli muun maailman lailla lännen ja idän ideo­loginen taistelukenttä, joka kuului Yhdysvaltain skenaariossa sen valtapiiriin.

Eternautin kirjoittaja Héctor Germán Oesterheld (1919–1977) oli journalisti, joka koki vääryytenä Yhdysvaltain ja CIA:n sekaantumisen Etelä- ja Väli-Amerikan maiden sisäpolitiikkaan. Oesterheldin toinen tunnettu teos Vida del Che (1968) on Che Guevaran elämäkerta, joka ilmestyi kolme kuukautta vallankumousjohtajan teloituksen jälkeen. Oesterheld muistetaan myös yhteistyöstä Corto Maltese -hahmon luojan Hugo Prattin kanssa sarjakuvissa Kersantti Kirk ja Ernie Pike.