Avara ihmisluonto

Sapiens on näytelmä, jossa Avaran luonnon selostaja kertoo lajistamme.

teatteri
Teksti
Minna Kontkanen

Kun suuren näyttämön teatteri-ilmaisua uudistetaan, mukaan kannattaa uittaa elementtejä, jotka luovat turvallisuudentunnetta. Jos esimerkiksi kaikki lavaesiintyjät ovat naamiot kasvoillaan mykkinä koko esityksen ajan, selostaja voi pitää yleisön juonessa mukana.

Turvallisin suomenkielinen selostaja on Avaran luonnon ikoninen ääni Jarmo Heikkinen. Juuri hän puhuu ääniraidan välityksellä läpi koko Kansallisteatterin syksyn suurtuotannon Sapiensin.

Heikkinen sekä yhteensä kaksitoista mykkää, naamiokasvoista näyttelijää ja tanssijaa kertovat arkeologiaan ja historiantutkimukseen perustuvan version ihmiskunnan tähänastisesta historiasta, ja kertovat sen kepeästi ja taidokkaasti.

 

Sapiens on Kansallisteatterin ja uuden tanssin keskus Zodiakin yhteistuotanto, joka pohjautuu Yuval Noah Hararin maailmanlaajuisesti yli 11 miljoonaa kappaletta myyneeseen samannimiseen populaaritieteelliseen bestselleriin (2011, suomennos 2016). Koreografi on Jarkko Partanen.

Naamiot kuuluivat jo ohjaaja Anni Kleinin erinomaisiin näytelmiin WunderKinder (2016) ja Toinen luonto (2018), kuten toki kuuluivat jo antiikin amfiteattereihin. Pidän niiden persoonattomasta vaikutuksesta, joka antaa näytelmätekstin puhua.

 

Kokenut dramaturgi Minna Leino on jättänyt ääniraidalle paljon suoria sitaatteja Jaana Iso-Markun tekemästä kirjasuomennoksesta, mutta myös tiivistänyt pois joitakin lukuja ja suomalaistanut joitain toisia.

Myös näytelmässä homo sapiensin erottaa muista eläimistä supervoimamme tarinankerronta, joka yhtä aikaa avartaa ja yksinkertaistaa ajatuksiamme ja on luonut jumalat ja isänmaat, rahat ja osakeyhtiöt.

Sekä yhteiskunnat, kulttuurin ja Sapiens-näytelmän.