Samettinen kokonaisuus: Baobabin soundi on kaihoisan svengaava

Arvio: Orchestra Baobab sekoittaa kuubalaisia rytmejä afrikkalaisiin aineksiin.

Afrikka
Teksti
Harri Römpötti

Kun senegalilainen Orchestra Baobab koottiin uudestaan vuonna 2001, tapausta verrattiin kuubalaisen Buena Vista Social Clubin paluuseen. Baobab kävi Helsingin juhlaviikoilla ja soitti hienon konsertin Huvila-teltassa.

Baobabista ei tullut yhtä isoa ilmiötä kuin Buena Vistasta. Kuubalainen musiikki on afrikkalaista suositumpaa. Mutta Baobab on jatkanut työtään eikä taiteellinen taso ole horjunut.

Maaliskuussa 2017 ilmestynyt Tribute To Ndiouga Dieng on yhtyeen ensimmäinen levy vuosikymmeneen. Nimi nostaa hattua yhtyeen perustajajäsenelle, joka kuoli viime marraskuussa. Edesmenneen Diengin poika Alpha on yhtyeen laulaja.

Baobab perustettiin Dakarissa 1970. Senegal on afrikkalaisen musiikin suurvalta ja Dakar erityisen hedelmällinen keskittymä. 1980-luvulla mbalax-tyyli syrjäytti Baobabin kuubalaisvaikutteisen musiikin. Mbalaxia soittaa muun muassa Galaxy, suomalaisafrikkalaisten muusikoiden huippuyhtye.

Baobabin perustajat alkavat olla jo iäkkäitä, monet yli 70-vuotiaita. Uusi levy soi silti vaivattomasti kuin hengitys lempeässä kevätillassa. Baobab tarkoittaa apinanleipäpuuta, joka voi elää 2 000-vuotiaaksi.