Sinä olet taidetta, sinä olet taiteilija

HAM

Enää ei vain tuijoteta tauluja seinällä vaan osallistutaan. Yhteisötaide muuttui porvarien härnäämisestä museokelpoiseksi.

Teksti
Tero Miettinen

Joukko viides- ja kuudesluokkalaisia poikia maalaa tusseilla isoa kangasta, kukin omaa pätkäänsä. Joillakin keskittyminen välillä herpaantuu, mutta sillä ei ole väliä. Sääntöjä tapahtumassa on nimittäin vain kaksi: muita ei kritisoida eikä kännyköitä räplätä.

Paweł Althamer seuraa sivusta apunaan HAMin eli Helsingin taidemuseon väkeä. 51-vuotiaan taiteilijan laaja yksityisnäyttely avautuu museon tiloissa Tennispalatsissa vasta myöhemmin keväällä, mutta nyt ollaan jo tekemässä yhtä teoksista nuorisotilassa Jakomäessä.

”Lopputulos ei ole oleellinen, vaan yhdessä tekemisen prosessi. Samalla kun pojat oppivat työskentelemään yhdessä, he omaksuvat ystävällisiä tapoja ratkaista konflikteja”, Althamer selittää.

Taiteilija ei ole juuri Jakomäessä sattumalta. Helsingin kaupunki totesi jo vuosia sitten, että joillakin alueilla käytetään kulttuuripalveluja selvästi keskimääräistä vähemmän. Jakomäki on yksi niistä alueista, joten koilliseen lähiöön on räätälöity työpajoja ja tuotettu osallistavia julkisia taideteoksia. Helsingin taidemuseon lisäksi mukana on ollut useita muitakin taiteen toimijoita.