Ryhmis sen osaa

Muodonmuutos on näytelmä tarpeettomuudesta.

teatteri
Teksti
Riitta Kylänpää

Ryhmäteatteri juhlistaa 50-vuotista taivaltaan sovituksella Kafkan Muodonmuutoksesta. Näytelmä on Esa Leskisen viimeinen ohjaustyö Ryhmiksessä ennen Kansallisteatterin pääohjaajaksi siirtymistä.

Muuttuminen alkaa Vesa Vierikon mainiosta vakuutusvirkailijasta Keijo Saastamoisesta, jonka kravattiin ilmestyy reikä. Reikiä tulee muihinkin vaatteisiin. Hän haisee pahalle, eikä kukaan halua olla tekemisissä hänen kanssaan. Arvot eivät vastaa enää työpaikan arvoja. Työ, itsekunnioitus ja tulot menetetään. Keijo vetäytyy kotisohvan alle odottamaan uusia työtarjouksia. Vaimo heittää hänet pihalle.

Syöpäläistyminen leviää kuin tauti. Yhä useammat, myös Helsingin yliopiston professori, syöpäläistyvät. Nordean pääekonomisti (Santtu Karvonen) kertoo uudestaan ja uudestaan televisiossa ”taudin” etenemisestä. Hitlerin Näköinen Mies (Taisto Oksanen) julistaa, että ei ole natsi, mutta poistaa sosiaalituet ja sulkee rajat. Syntyy mellakoita, ja maailmantalous syöksyy alamäkeen. Valot eivät loista enää Helsingin rannoilla.

Ryhmisläiset sen osaavat. Nopeasti ja tarkasti kerrottu rankka karikatyyrien miehittämä tarina naurattaa yleisöä. Ei väliä, vaikka tarina tuntuu tutulta. Se kertoo menossa olevasta kehityksestä ja suurimmasta pelostamme, tarpeettomaksi muuttumisesta. Näytelmällä on myös opetus: Älkää halveksiko heikkoja, sillä koskaan ei tiedä, mitä elämässä tapahtuu.