Ruotsi, Tanska, Norja ja Viro saavat omansa, mutta Suomi odottaa yhä IMAX-teatteria - miksi?

IMAXin varatoimitusjohtaja Larry O'reilly: "Finnkinolla on monopoli. He eivät halua käyttää ylimääräistä rahaa."

elokuvat
Teksti
Kalle Kinnunen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

On elokuvateattereita, ja sitten on IMAX-teattereita. Maailmalla nopeasti yleistyvä IMAX on standardi, johon kuuluvat poikkeuksellisen suuri ja omanmuotoisensa valkokangas sekä tarkkaan suunniteltu katsomo.

Nyt Hollywoodissa tehdään jo elokuvia ensisijaisesti IMAX-teattereita ajatellen. Ensimmäisiä ovat kolmas ja neljäs Avengers -supersankariseikkailu. Myös odotetusta seitsemännestä Tähtien sota -elokuvasta osa kuvataan standardia varten. IMAX on omiaan spektaakkeleille ja fantasialle, elokuvan nykyään suosituimmille lajityypeille.

Kööpenhaminaan avattiin Tanskan ensimmäinen IMAX-elokuvasali keväällä ja Tukholmaan sekä Osloon rakennetaan saleja paraikaa. Kaiken kaikkiaan maailmalla on jo yli 900 IMAX-salia.

Suomessa ei ole yhtään IMAX-teatteria, eikä rakentamisesta ole ollut edes puhetta.

IMAXin varatoimitusjohtaja Larry O’Reilly toivoo, että Suomesta löytyy pian yhteistyökumppani. Jopa Tallinnassa on jo IMAX-teatteri. Se avattiin kaupungin keskustaan vuoden 2014 lopulla. Ruotsi ja Norja saavat salinsa syksyllä 2015.

”Virossakin oli teatterinomistaja, joka oli valmis sijoittamaan rahaa”, O’Reilly totesi Suomen Kuvalehdelle Meksikon Cancunissa.

IMAX-teatteri rakennetaan lisenssillä. Suomesta puuttuu halukas elokuvateatteritoimija.

”Finnkinolla on koko markkina-alue. He eivät halua käyttää ylimääräistä rahaa”, O’Reilly sanoi.

Suomessa teatteriketju Finnkinolla on monopolin kaltainen asema kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Kun markkinat ovat jo hallussa, ei ole syytä tehdä investointia brändiin, joka kilpailisi vain omia saleja vastaan. Finnkino ketjun lippulaivana pidetään Tennispalatsi 1:stä.

”Viron IMAXilla menee hyvin, erittäin hyvin. Kööpenhaminan tulokset ovat olleet loistavia. Tukholma avaa pian ja Ruotsiin tulee pari muutakin IMAX-teatteria. Norjaan on tulossa muutama. Mutta kun on monopoli, on vaikeaa.”

O’Reilly paljasti tuntevansa Suomen markkinat hyvin.

”Meillä pitäisi olla kaksi IMAX-teatteria Helsingissä ja yksi Tampereella, ja potentiaalia olisi todennäköisesti enemmänkin”, hän laski.

Yhdysvalloissa IMAXeja on varsin pienilläkin paikkakunnilla.

”Meillä on teattereita paikoissa kuten New Hampshiren Hooksett ja Mainen Sacco, joissa tunnin ajomatkan säteellä asuu 150 000 ihmistä. Meillä ei ole mitään syytä olla tulematta Suomeen.”

Alalla pidetään mahdollisena, että Finnkino rakentaisi IMAX-salin pääkaupunkiseudulla uuteen Helsingin Itäkeskuksen monisaliteatteriinsa tai Espoon Ison Omenan laajennukseen. Tukholmassakin ensimmäinen IMAX-sali tehdään lähiön ostoskeskukseen. Joka tapauksessa salia saataneen odottaa vielä vuosia.

”Hyvä uutinen Suomelle on teatteriketjujen yhdistyminen”, O’Reilly pohti.

Hän viittaa Finnkinon, sille kuuluneen Baltiassa toimivan Forum Cinemasin ja ruotsalaisketju SF Bion yhdistymiseen Nordic Cinema Groupiksi vuonna 2013. On huhuttu, että ketjut luopuisivat erillisistä nimistään. Päätöksiä tehdään yhä enemmän yhteispohjoismaisella tasolla.

”Uskon, että saavumme pian Suomeen samasta syystä kuin kaikkialle muuallekin.”

”Vaikkei tämä ole demokraattista, ihmiset äänestävät lompakoillaan. Jos tarjolla ei ole tarpeeksi isoa kokemusta, ihmiset jäävät kotiin ja käyttävät viihderahansa muuhun.”

Viime vuosina IMAX-teattereita on avattu hurjaa vauhtia esimerkiksi Kiinaan. Siellä on jo 239 standardin mukaista salia. Yhdysvalloissa elokuvateatterien IMAX-saleissa on kokeiltu myös muita sisältöjä kuin ensi-iltaleffoja: esimerkiksi Game of Thrones -jaksoja on ollut mahdollista käydä katsomassa jättikankaalta.